Valladolid i Terrassa són els dos municipis més grans de l’Estat espanyol que han obert processos de municipalització de l’aigua. La ciutat castellana ha servit de model i aliada a la catalana. Però la realitat és que, contra el que es pretenia, s’ha produït una “multiprivatització” del servei.

Així ho evidencia un informe elaborat per l’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada. Un any després de la municipalització de l’aigua a Valladolid, durant el 2018 es licitaran més de 40 contractes al sector privat per valor de 23,5 milions d’euros en diferents àrees clau del cicle de l’aigua.

Dels 28.011.000 euros del pressupost total de l’empresa pública de gestió de l’aigua Aquavall, 11.487.738 corresponen, segons l’informe, a inversions licitades entre les quals el desbordament de la xarxa de clavegueram, reforma d’infraestructures, el bombat en diferents punts de la xarxa o el servei d’atenció al client.

A més, als pressupostos apareix una altra partida de 2,7 milions milions d’euros assignada a “feines fetes per altres empreses o professionals”, per la qual cosa, la concessió de serveis a empreses privades s’eleva a 14,2 milions d’euros, un 51% del pressupost d’Aquavall.

Increment de proveïdors

L’informe sosté que la “remunicipalització” de l’aigua a Valladolid s’ha revelat com una fal·làcia. “Aquavall ha incrementat el nombre de proveïdors i s’ha produït una multiprivatització per la porta del darrere”, conclou l’informe.

A més, s’assegura que “la substitució de la gestió indirecta de l’aigua per l’ens administratiu públic es converteix en una operación perniciosa per als balanços municipals i repercuteix negativament en la prestació del servei”.

El maig del 2017, l’anterior alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va ser rebut pel de Valladolid, Óscar Puente, en una reunió que tenia per objectiu fer front comú en favor de la municipalització de l‘aigua.

Municipalització en marxa

El procés de municipalització del servei de l’aigua a Terrassa es va engegar el setembre del 2017, si bé, l’Ajuntament va prorrogar  una any més l'actual concessió per part de Mina, Aigües de Terrassa, l'empresa que el gestiona des de fa 75 anys.

Curiosament, una enquesta elaborada pel propi ajuntament, el Baròmetre de la ciutat-Enquesta de serveis Públics 2018, va revelar, paradoxalment, que l'actual servei té una alta valoració dels terrassencs.