Rafael Benjumea, de FLS Solar, ha estat reelegit com a president de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) durant l'Assemblea General que va celebrar aquesta setmana l'associació a Madrid, un càrrec que ostenta des de 2020. Durant aquests quatre anys de mandat, el sector ha viscut canvis regulatoris clau i ha passat moments de creixement rècord a causa de circumstàncies excepcionals.
L'acabat de reelegir president d'UNEF, Rafael Benjumea, va agrair als socis la renovada confiança que han dipositat en ell i s'ha compromès a "continuar treballant per desenvolupar tot el potencial del sector fotovoltaic nacional com a motor econòmic i generador d'ocupació a llarg termini, així com a continuar demostrant la fortalesa del mateix i de les empreses que el componen i assegurar el futur i l'estabilitat de l'autoconsum".
En l'assemblea, que s'ha celebrat amb la representació de més de 800 empreses, s'ha votat també la nova Junta Directiva de l'entitat, composta per 17 membres que representen a totes les seccions (instal·ladors i enginyeries, productors, fabricants, distribuïdors, mixta i emmagatzemament).
En la sessió, a més d'aprovar-se l''Informe d'Actuació de l'any 2023' i l''Estat de Comptes' corresponent a l'exercici anterior, s'ha acordat com a objectius principals promoure l'electrificació, trobar noves àrees de negoci per al sector (ciutats intel·ligents, illes intel·ligents, gestió integrada de la demanda), així com buscar les vies comunes d'impuls al sector industrial espanyol.
Respecte a l'autoconsum, l'associació sectorial continuarà treballant en els propers tres anys per millorar les connexions a xarxa de distribució, així com el marc regulatori de l'autoconsum col·lectiu, eliminar el permís d'accés i connexió per a plantes d'autoconsum la potència instal·lada de les quals és inferior a la contractada, promoure els incentius al desenvolupament de l'autoconsum, incrementar la distància d'autoconsum compartit de 500 a 2000 metres de forma general i desbloquejar a nivell xarxa de distribució el 10% de la capacitat reservada per a autoconsum.
Per la seva part, UNEF va indicar que seguirà amb la línia de diàleg publicoprivat per aconseguir la represa de les subhastes així com un calendari per a les mateixes, una reserva de potència per a la generació distribuïda i la convocatòria de concursos de capacitat. L'associació sectorial, a través de l'impuls al Segell d'Excel·lència en Sostenibilitat, va indicar que continuarà treballant per mantenir la percepció social positiva per als projectes a terra a través de la creació de valor afegit amb el territori i la ciutadania. Respecte a l'emmagatzemament, és fonamental aconseguir un marc regulatori i retributiu adequat.
Així mateix, després de l'Assemblea General ha tingut lloc el lliurament de la I Edició dels Premis 'Creadors de futur' -nom inspirat per la frase de Peter Drucker "La millor forma de predir el futur és creant-lo"- amb els que la Unió Espanyola Fotovoltaica ha volgut reconèixer aquelles persones que han estat claus en recolzar el sector en els últims temps, sobresortint per la seva implicació activa en promoure el seu desenvolupament.
Així, UNEF ha guardonat Sara Aagesen, secretària d'Estat d'Energia; Manuel Larrasa, secretari general d'Energia de la Junta d'Andalusia; Rosa Melchor, alcaldessa d'Alcázar de San Juan (Ciudad Real); Juan Ávila, alcalde de Carmona (Sevilla); i Olga García, consellera per a la Transició Ecològica i Sostenibilitat de la Junta d'Extremadura de 2019 a 2023.
"L'energia fotovoltaica ha estat i continua sent un element transformador de la societat espanyola així com una garantia de creació de noves oportunitats no només per al futur sinó per a un present que ja està succeint. L'impuls de MITERD ha estat sempre i continuarà estant per continuar consolidant un sector representat en UNEF, que és clau per al nostre projecte de país i per a la contenció de l'emergència climàtica", ha declarat Sara Aagesen durant el lliurament del Premi Creadors de Futur.