CCOO i UGT han anunciat avui que es mobilitzaran el proper 8 de febrer en un "gran acte sindical" a Madrid per forçar el govern espanyol que derogui determinats aspectes de la reforma laboral del 2012.

"És el moment de concretar, d'executar mesures per a la igualtat, per recuperar drets i salaris", han dit Unai Sordo i Pepe Álvarez, líders d'UGT i CCOO, els qui han instat el govern espanyol que mogui peça i que no s'escudi en minories parlamentàries" i porti "al BOE" aquelles reformes amb les quals ja estan d'acord, "encara que la CEOE no ho estigui".

Aquesta gran assemblea, que mobilitzarà més de 10.000 sindicalistes, la seguiran altres que culminaran amb un aturada laboral de 2 hores per a tots els treballadors el proper 8 de març, Dia Internacional de la Dona, "en una jornada de lluita feminista des d'una dimensió laboral".

Ambdós líders han recordat que, a l'acord sobre negociació col·lectiva firmat l'any passat amb la patronal per elevar els salaris fins a un 3 % i situar el salari mínim en conveni en els 14.000 euros anuals, se sumen les que fa mesos que mantenen ambdues parts amb el govern espanyol en diàleg social.

En aquestes negociacions, el Ministeri de Treball i els sindicats van assolir un preacord per restablir la ultraactivitat (vigència il·limitada) dels convenis col·lectius i la prevalença del conveni sectorial sobre el d'empresa.

Aquest principi d'acord, que també incloïa la recuperació del subsidi per a majors 52 anys i la limitació a la subcontractació amb l'obligatorietat que les empreses auxiliars adoptin el conveni sectorial o el de l'empresa principal, és el que ambdós sindicats demanen al govern d'Espanya que tiri endavant com més aviat millor, malgrat la postura de la patronal.

"No volem que el Govern atorgui a la CEOE el dret de veto", ha dit Sordo, perquè si la patronal no vol subscriure'l, "està en el seu dret, és legítim, però no pot dir que se l'ha exclòs" de la negociació.

El líder de CCOO ha demanat al Govern que presenti un Decret Llei que entri en vigor de manera immediata, per després provar de validar-ho al Congrés, encara que no descarta que finalment hagi de seguir un tràmit parlamentari.

En aquest escenari, Álvarez ha mostrat la disposició de les organitzacions sindicals de "treballar i pressionar als grups" que estan d'acord amb aquestes propostes i que van donar suport a la moció de censura, perquè "no s'adormi a la taula del Congrés". "No acceptarem arguments utilitzant d'altres com excusa", ha dit Álvarez, que no obstant això ha reconegut que no pot exigir al govern espanyol que converteixi 84 diputats en 176, però sí "corresponsabilitat en els assumptes tancats amb Treball".

També demanen al govern espanyol que doni certesa a la població en matèria de pensions, aprovant mesures per millorar els ingressos de la Seguretat Social, arribant a un acord per a la desaparició del factor de sostenibilitat i per revisar les pensions conforme a l'IPC, ha dit Álvarez.

Ambdós líders han considerat "surrealistes" els assumptes del debat polític actual, com "les banderes, la conquesta de Granada o els costums nadalencs", i han advocat per situar en el centre del mateix la lluita contra la desigualtat i la fractura laboral, l'ocupació de qualitat i el sistema de pensions.

Desigualtat laboral de gènere

CCOO i UGT volen introduir aquest debat el proper 8 de març al si de l'empresa, incorporant els homes dels centres de treball, perquè la desigualtat té una dimensió laboral.

"Els homes d'aquest país han de fer un pas endavant per dir que no ens representa qui se sent amenaçat per l'apoderament de les dones", amb discurs "tremendament reaccionari" i que pretén "despolititzar el feminisme i la violència de gènere. No ens representa", ha dit Álvarez.

Ambdues organitzacions volen combatre aquest procés d'"involució" que algunes forces polítiques "volen sotmetre a les dones" amb l'excusa de recuperar tradicions, quan el que busquen és "l'esclavitud"