La Unió Europea iniciarà aquest dijous la compravenda d'electricitat amb Ucraïna i Moldàvia després que el passat mes de març es posés en marxa la sincronització d'emergència amb aquests dos estats després de la invasió russa d'Ucraïna. Concretament, ha estat la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat (ENTSO-E) qui a través d'un comunicat ha informat que "s'han completat condicions tècniques prèvies per a permetre la primera fase d'intercanvis comercials d'electricitat entre Ucraïna i els països veïns". En aquesta línia, aquest dijous començaran els intercanvis a través de la interconnexió entre Ucraïna i Romania, mentre que en els pròxims mesos s'espera que es puguin activar altres interconnexions amb altres Estats com Eslovàquia i Hongria amb Ucraïna o la connexió Moldàvia-Romania.

Segons assenyala la ENTSO-E al seu comunicat, la capacitat comercial inicial en la primera fase és de 100 megawatts i anirà augmentant de manera gradual en funció de les anàlisis regulars que s'efectuïn sobre l'estabilitat i la seguretat del sistema. "Aquest és un important pas addicional menys de quatre mesos després de la sincronització d'emergència de l'Europa continental amb Ucraïna i Moldàvia", remarca l'organisme europeu que formen els gestors de transport elèctric dels països del bloc, que a continuació remarca que aquest fet demostra el seu "ferm compromís" amb les seves contraparts ucraïnesa i moldava, Ukrenergo i Moldelectrica.

Des de la Comissió Europea, la comissària d'Energia, Kadri Simson, ha assegurat que aquest anunci té "un significat especial ara que Ucraïna i Moldàvia han rebut l'estatus de candidats a la UE", concedits pels caps d'Estat i de govern durant la cimera europea del dijous passat. "Augmentar progressivament el comerç d'electricitat és particularment crucial en el context de l'agressió continuada de Rússia contra Ucraïna", ha destacat la comissària. A parer seu, els intercanvis d'electricitat "permetran a Ucraïna obtenir ingressos per a donar suport al seu sistema elèctric en una situació en la qual la renda domèstica s'ha reduït pels atacs de Rússia" i, al mateix temps, oferirà a la UE "electricitat assequible en un moment en el qual els preus són excepcionalment alts".

Candidats per entrar a la UE

Aquest anunci arriba pocs dies després que la mateixa Unió europea, concretament els caps d'Estat i de govern, aprovessin que tant Ucraïna com Moldàvia són, de manera oficial, països candidats per a entrar al club d'Estats europeu, fet que reclamaven des de feia anys. Concretament, això es va donar dijous passat quan els 27 van donar el primer pas en l'adhesió d'aquests dos països, un procés que pot ser reversible si no compleixen les reformes que exigeix la Comissió als països que volen entrar a la UE en matèria d'independència judicial, lluita contra la corrupció o, per exemple, crim organitzat.

D'aquests dos casos que comencen el camí per esdevenir membres de la UE, el cas més rellevant és el d'Ucraïna, sobretot després de l'inici de la invasió. En aquest cas, la Comissió va considerar que el país liderat per Volodímir Zelenski ha demostrat "clarament" la seva "aspiració" i "compromís" d'"estar a l'altura dels valors i normes europeus", i que el seu camí cap a la Unió Europea ja l'havia emprès abans de la guerra. "Ucraïna mereix una perspectiva europea. Cal acollir-la com a país candidat, entenent que queda una important feina per fer. Tot el procés es basa en els mèrits. Va segons les regles i, per tant, el progrés depèn enterament d'Ucraïna", va recalcar Von der Leyen. Pel que fa al cas de Moldàvia, la presidenta de l'Executiu europeu va assenyalar que "encara té un llarg camí per recórrer", ja que "la seva economia i la seva administració pública, en particular, requereixen considerables millores, però "sempre que els dirigents del país mantinguin el rumb, creiem -ha dit- que el país té el potencial per estar a l'altura de les exigències".