El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat homologar l'acord aconseguit pel 85% de la plantilla d'Acciona a Nissan el desembre passat. L'UGT, CSIF i USOC van ser els tres sindicats que van aconseguir l'acord amb Acciona Facility Services sobre les indemnitzacions que havia de rebre la plantilla que treballava a la fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona.

En concret, el TSJC ha acordat "denegar l'homologació de l'acord transaccional" entre aquests sindicats i Acciona, que preveia elevar les indemnitzacions per acomiadament fins a 50 dies per any treballat i sense topalls per antiguitat, tot això amb la intenció de posar fi a la via judicial.

Aquest acord es va tancar un cop conclosa la negociació de l'ERO i sense acord de tots els sindicats, per la qual cosa el tribunal al·lega que, en haver-se impugnat l'acomiadament col·lectiu per part d'altres seccions sindicals, "no pot aprovar-se l'acord transaccional presentat perquè no s'ha subscrit per totes les parts intervinents en el mateix" i, per tant, "lesiona els interessos" de les mateixes seccions sindicals.

En aquest cas, el tribunal es refereix a CCOO i a CGT que van ser les dues organitzacions sindicals que van presentar al·legacions contra l'homologació de l'acord. Així ho subratlla en una interlocutòria que ha donat a conèixer aquest dimarts a la tarda el Col·lectiu Ronda, que va assessorar tant CSIF com USOC en aquest conflicte laboral.

"Profunda decepció"

Josep Pérez, advocat del Col·lectiu Ronda, que representa 440 treballadors dels 500, ha mostrat la seva "profunda decepció" per la decisió del TSJC de no atorgar el seu aval a un acord que ha estat aprovat per un 85% de la plantilla. "Podia haver estat homologat sense interferir en absolut en el dret de les seccions sindicals que no han volgut participar en el seu assoliment a mantenir la via judicial i instar la nul·litat de l’acomiadament col·lectiu", ha considerat Pérez, que veu "factible" aconseguir la nul·litat de l'acomiadament col·lectiu, però avisa que això "no garanteix majors indemnitzacions a la plantilla ni, sobretot, la possibilitat de conservar un lloc de treball, que és la principal motivació que ens ha mantingut oberts al diàleg i a la negociació".

"Al nostre criteri, creiem que les conseqüències d'una futura sentència, fins i tot en cas d'apreciar la nul·litat de l'acomiadament col·lectiu, no seran tan positives pels treballadors com ho són els termes de l'acord", ha sentenciat l'advocat del Col·lectiu Ronda. A més, l'advocat ha assegurat que "si hem de celebrar el judici, ho farem i defensarem a una plantilla que ha estat exemple de lluita i compromís en defensa dels seus llocs de treball". "Però fins aleshores no defallirem i estudiarem totes les opcions que la legislació ofereixi per fer respectar la voluntat majoritària de la plantilla i impedir que una minoria obligui a acudir a un judici que van optar per evitar", ha conclòs el lletrat.

Judici el 18 de març

A més, el TSJC ha fixat per al pròxim 18 de març el judici que ha de resoldre les demandes presentades per diferents seccions sindicals del comitè d'Acciona a Nissan contra l'ERO executat per Acciona.

Ara bé, aquesta resolució del TSJC complica encara més el conflicte laboral entre els treballadors i Acciona derivat del tancament de la planta de Nissan, perquè el personal d'Acciona prestava funcions principalment de logística en aquesta planta fins que es va trencar el contracte de serveis entre ambdues parts.

Quan es va trencar el contracte de serveis que mantenien Acciona i Nissan a la planta de la Zona Franca, la primera companyia va decidir presentar un ERO i, en tancar-se la negociació sense acord, la companyia va començar a executar acomiadaments el passat 2 d'octubre amb la mínima indemnització legal prevista, mentre que CCOO, UGT i CGT van presentar una denúncia davant el TSJC demanant la nul·litat de l'ERO, i el Col·lectiu Ronda va liderar una altra impugnació de l'acomiadament col·lectiu.