El Tribunal Suprem reconeix els riders —repartidors de les aplicacions— com a falsos autònoms. Fins ara no hi havia un consens mínim sobre aquesta qüestió, ja que alguns jutjats fallaven a favor de les empreses (considerant autònoms aquests empleats), mentre que d'altres afirmaven que la relació entre l'empresa i el repartidor tenia una naturalesa laboral.

Es tracta d'un sector que multiplica la seva activitat i facturació de manera exponencial any rere any, mentre que cada vegada més treballadors opten per unir-se a aquestes empreses per trobar una sortida laboral. Després de moltes discrepàncies, el Tribunal Suprem ha imposat el seu criteri, el qual considera que existeix una relació de naturalesa laboral entre Glovo i un repartidor. Per això, rebutja elevar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El Suprem afegeix que l'empresa "no és una mera mitjancera en la contractació de serveis entre comerços i repartidors", pronunciant-se en el mateix sentit que el fiscal, que en el seu escrit s'havia decantat també per veure com a assalariats als repartidors. Aquests empleats no disposen d'una organització empresarial pròpia i autònoma, sinó que presten el seu servei "inserits" en l'organització de treball de l'ocupador.

Glovo respon

Des de Glovo s'ha apuntat en un comunicat que es respecta la resolució, en espera d'una "definició d'un marc regulatori adequat per part del govern espanyol i Europa". La companyia recorda que en els tribunals "el debat es troba obert", amb sentències d'un to i un altre, tant validant com tombant el model, una cosa que s'ha traslladat a altres firmes del sector com Deliveroo.

Una de les claus del fins ara model d'autònoms de Glovo —que també tenen altres empreses com Deliveroo o UberEats— és el baix cost que han d'assumir l'empresa respecte als repartidors. En un model en què s'assumís els treballadors com a assalariats, la companyia hauria d'assumir un cost més gran en Seguretat Social per temes com el dret a l'atur, les vacances pagades, els cursos de prevenció de riscos laborals; entre d'altres. Segons un informe de UGT, les plataformes digitals a Espanya deixen de pagar 168 milions d'euros a l'any amb aquest model laboral.

 

Imatge principal: Un repartidor de Glovo munta una bicicleta durant la seva jornada laboral. Foto: Europa Press