La Generalitat, a través d'Inspecció de Treball, ha obert una actuació d'ofici a Ryanair per comprovar si l'aerolínia ha vulnerat els drets de la seva plantilla a la base de Girona, després de posar noves condicions a canvi de no tancar la base. Així ho ha anunciat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, a través d'una piulada. 

Aquest procés es deu a la decisió de Ryanair de no tancar finalment la base d'operacions que té a l'aeroport de Girona, però a canvi de rebaixar les condicions de treball dels empleats, fent-los acceptar passar d'un contracte fix a un de discontinu, que obliga a tres mesos d'atur cada any. També se'ls canviarà la categoria professional passant de tripulació de cabina a agents de servei d'atenció al client. 

Des de Treball es pretén comprovar si la decisió empresarial de Ryanair respecte a la plantilla de Girona "està ajustada a dret, davant una possible vulneració del procediment establert per a les modificacions substancials de les condicions de treball, així com la mesura alternativa que proposa l’empresa en cas de desacord amb aquests canvis". En aquest sentit, asseguren que des del Departament "es vol garantir que l’arribada i el manteniment d’empreses al nostre país no es faci a costa dels drets laborals".

Denúncia dels sindicats

El sindicat USO de Ryanair ja fa dies que es queixa de les decisions de l'empresa, principalment perquè "precaritza els treballadors" i la nova tipologia de contracte implica que no es tindrà en compte l'antiguitat dels empleats. A més, la seva portaveu, Lídia Arasanz, ha denunciat aquest dijous que Ryanair no considera vàlids els contractes en què els treballadors de la base de Girona fan constar en un annex la seva disconformitat amb les condicions proposades per l'aerolínia a canvi de no tancar la base.

Segons Arasanz, la resposta que van rebre de Ryanair dos dies després és que, en no ser vàlids, anirien al carrer a partir del dia 8 de gener, data que l'aerolínia havia previst tancar la base. "No hem modificat cap part del contracte", ha defensat Arasanz, que ha afegit que només han fet constar que "hi havia clàusules que no sabíem fins a quin punt estaven dintre dels mínims dels drets dels treballadors". 

Arasanz ha explicat que ha pogut exposar el cas als representants de la CE i ha celebrat trobar-hi un "bon feedback" i que hagi servit per intercanviar punts de vista. Segons ha comentat, "són molt conscients d'aquesta realitat" i que el model de contractació "frega els nivells de legalitat", a més de les "amenaces i coaccions" als treballadors de la base de Girona. La portaveu d'USO, a més, ha dit que no descarta altres casos com el de Vilobí d'Onyar.