El Ministeri de Treball ha anul·lat l'ERTO per força major que va presentar l'any passat la multinacional Konecta BTO, empresa que es dedica a gestionar 'call centers', que afectava 502 treballadors de cinc comunitats autònomes.

El Ministeri liderat per Yolanda Díaz ha estimat un recurs que va presentar la Confederació General del Treball (CGT) a una resolució de la Direcció general de Treball, que havia aprovat aquest ERTO per "silenci administratiu", segons ha informat el mateix sindicat aquest dimarts.

La Direcció general de Treball havia aprovat aquest ERTO perquè "no va poder ser resolt" en el termini de cinc dies, "a causa de l'enorme volum d'expedients" presentats per la crisi de la Covid-19 en aquells dies. Partint d'aquesta base, la CGT va presentar un recurs d'alçada i finalment el Ministeri li ha acabat donant la raó amb una resolució que posa fi a l'ERTO. Aquesta resolució del Ministeri no és ferma i l'empresa encara pot presentar recurs, ara bé aquest hauria de ser davant la Sala social de l'Audiència Nacional.

ERTO a 502 treballadors

Konecta BT va presentar l'ERTO per a 502 treballadors al mes de març de 2020 a les comunitats de Madrid, Andalusia, Catalunya, Extremadura i el País Valencià per força major vinculada a la Covid-19 i d'acord amb el decret aprovat pel govern espanyol per tal de fer front a la pandèmia.

La CGT va recórrer aquest ERTO perquè va considerar que no existia causa de força major, sinó perquè la paralització laboral es va produir per falta de mesures preventives de l'empresa i per considerar que la falta d'aplicació de teletreball en una empresa de telemarketing era culpa d'aquesta.

Amb aquesta resolució del Ministeri, es revoquen els efectes d'aquest expedient, segons ha afirmat CGT, i conserva el dret dels treballadors a percebre el salari corresponent al període de regulació d'ocupació, que queda anul·lat.

A més, el sindicat es felicita per haver aconseguit aquesta resolució que obliga l'empresa a retornar les prestacions i bonificacions en les cotitzacions dels treballadors afectats, que, al seu torn, hauran d'ingressar al SEPE (Servei Públic d'Ocupació Estatal) les quantitats percebudes.