El 41è Congrés de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE), celebrat a París, ha estat una de les trobades científiques més rellevants a nivell internacional en l'àmbit de la fertilitat, en el qual milers d'especialistes, investigadors i professionals sanitaris han compartit els avenços més innovadors en reproducció assistida.
En aquest context, s'ha presentat una investigació pionera que suposa un pas significatiu en la lluita contra la infertilitat femenina. L'estudi, realitzat en models animals, ha demostrat que la funció ovàrica pot recuperar-se mitjançant l'administració directa d'una combinació específica de proteïnes derivades de cèl·lules mare. En ratolins femelles amb insuficiència ovàrica prematura (POI), aquest tractament experimental va aconseguir multiplicar per cinc el nombre d'ovòcits després d'una estimulació ovàrica, una millora sense precedents en aquest tipus de models.
L'estudi, realitzat en un model animal, ha aconseguit reactivar la funció ovàrica en ratolins femelles amb POI mitjançant l'administració directa als ovaris d'un "còctel" format per tres proteïnes clau: trombospondina 1 (THBS1), kit ligand (KITLG) i factor de creixement fibroblàstic 2 (FGF2), totes elles derivades de cèl·lules mare. Aquestes proteïnes ja havien mostrat efectes positius en investigacions prèvies, però és la primera vegada que es combinen específicament per avaluar el seu efecte conjunt sobre la reserva ovàrica.
Els resultats van ser contundents: després de sotmetre a les ratonas tractades a un procés d'estimulació ovàrica, el nombre d'ovòcits obtinguts va ser cinc vegades superior al registrat en els animals del grup control, que no havien rebut el tractament. A més de l'augment quantitatiu, els investigadors van observar millores en la qualitat dels ovòcits i en el desenvolupament embrionari primerenc durant la fecundació in vitro posterior.
"La diferència més important respecte a altres enfocaments basats en cèl·lules mare és que aquí no s'utilitzen les cèl·lules completes, sinó només algunes de les proteïnes que secreten i que tenen un paper clau en la regeneració del teixit ovàric", va explicar la Doctora Sonia Herraiz, autora principal de l'estudi i investigadora de la Fundació IVI, la responsable principal de l'estudi durant la seva presentació a París. "Això permet una estratègia més específica, potencialment més segura i menys invasiva".
La insuficiència ovàrica prematura suposa avui dia un dels desafiaments més grans per als especialistes en reproducció assistida. Les dones amb POI solen tenir poques o cap opció d'embaràs amb els seus propis òvuls, i en la majoria dels casos han de recórrer a tractaments com l'ovodonación. En els últims anys, diferents investigacions han explorat teràpies cel·lulars o moleculars per revertir o frenar el deteriorament de la funció ovàrica, amb resultats encara limitats.
Aquest nou enfocament, centrat en l'administració localitzada de factors bioactius derivats de cèl·lules mare, representa una evolució en el camp de la medicina regenerativa aplicada a la fertilitat. Encara que de moment els experiments només s'han realitzat en ratolins, els autors de l'estudi consideren que els resultats són prou prometedors com per avançar cap a proves amb teixit ovàric humà en fases futures.
La línia de treball que proposa aquesta investigació podria aplanar el camí cap a una alternativa terapèutica per a les dones amb POI que desitgen ser mares amb els seus propis ovòcits. Si els resultats es repliquen en humans, podria suposar un canvi de paradigma en el tractament d'aquesta forma d'infertilitat femenina. Per a això, seran necessaris més estudis, assajos preclínics i validacions abans de considerar una aplicació clínica.
Tot i així, la troballa reforça el potencial de la biotecnologia i la medicina regenerativa per oferir solucions a problemes complexos com la insuficiència ovàrica prematura. En un congrés com el d'Eshre, que any rere any es consolida com a referent mundial en reproducció humana, aquest tipus d'avenços reforça el compromís de la comunitat científica amb la recerca de tractaments més efectius, personalitzats i accessibles.