La indústria tèxtil l'any 2019 està vivint una ralentització de la seva activitat. En xifres estatals, el sector cotoner a Espanya està conformat per més d'un centenar d'empreses, que donen feina a uns 5.700 treballadors i facturen 2.100 milions d'euros. Tot i això, els principals indicadors del sector cotoner estan en clar retrocés -exceptuant el comerç exterior, que es recupera de la caiguda del 2018 però la possible entrada d'aranzels no augura un bon futur per aquest-. A més, la producció cau gairebé un 6% el 2019, acompanyada d'una reducció de la xifra de negocis del 3%. El problema al qual s'enfronta el sector és que s'enfronta a un canvi de paradigma del món de la moda i canvis en els hàbits de consum, entre d'altres. 

És per aquest motiu que la necessitat de reinventar-se i innovar també en el sector cotoner obre les portes al jove talent per aportar el seu gra de sorra en un sector encara molt tradicional. Es tracta de la cinquena edició dels Premis d'Innovació al Talent Jove de la Fundació Tèxtil Cotonera i AITPA, que premien el jovent que presenta propostes innovadores i sostenibles per al sector. 

Enguany, el primer premi s'ha atorgat a la Paula Sánchez Gracia, que ha dissenyat mampares separadores per a superfícies diàfanes, per l'aprofundiment en l'ús de productes tèxtils en solucions industrials, considerant criteris de sostenibilitat i economia circular. El segon premi ha estat per a Sergi Claret pel seu estudi de la viabilitat de l'ús de costures termosegellades en parapentes, pel seu encaix en l'àmbit de les tecnologies que permeten l'optimització de processos de producció i per la proximitat de la seva proposta acadèmica a la potencial aplicació industrial. Per últim, també s'ha premiat l'empresa Vertisol Internacional, fabricant de solucions tèxtils per arquitectura, per ser una empresa innovadora.