Telefónica celebrarà divendres vinent la seva junta general d'accionistes de 2020, en la qual un dels principals punts de l'ordre del dia serà la retribució als accionistes, entre qui distribuirà aquest any 2.000 milions d'euros, la qual cosa suposa un import superior al PIB anual de 22 països del món.

La companyia es va comprometre a mantenir aquesta retribució i, malgrat les dificultats derivades de la crisi de la pandèmia de la Covid-19, complirà amb aquest compromís, amb una retribució atractiva (al voltant del 10% de rendibilitat per dividend) i sostenible gràcies a la seva gran capacitat de generació de flux de caixa lliure (FCF).

Les dades reflecteixen que Telefónica ha retribuït els seus accionistes amb més de 10.000 milions d'euros en els últims cinc anys, una xifra comparable i que equival a la suma total que Hisenda preveu tornar als contribuents a la present campanya d'IRPF.

Empreses de l'IBEX s'han vist afectades

La crisi de la Covid-19 ha afectat al repartiment de dividends de la majoria de les empreses de l'IBEX, com reflecteix que el fet que hagi obligat onze empreses a cancel·lar ja el seu dividend, com són Amadeus, Arcelor, BBVA, Bankia, Bankinter, Cellnex, Ence, IAG, Meliá, Sabadell i Santander.

En aquesta línia, unes altres nou s'han vist obligades a ajornar la seva decisió sobre el pagament de tot o part del seu dividend (Acerinox, Aena, Ferrovial, Grifols, Inditex, Indra, Mapfre, Mediaset, Merlin Properties). A més, tres companyies han reduït el seu import (Acciona, Caixabank i Colonial), mentre que una de cotitzada de l'IBEX 35 ha confirmat que continua sense repartir dividends (MásMóvil).

D'aquesta manera, només onze empreses, entre elles Telefónica, continuen repartint el mateix dividend: ACS, Cie Automotive, Enagás, Endesa, Iberdrola, Naturgy, Xarxa Elèctrica, Repsol, Siemens Gamesa, Telefonica i Viscofán.

Al sector en el qual opera Telefónica, al voltant del 30% de les companyies europees de telecomunicacions han cancel·lat els seus dividends. Entre elles, es troben els operadors incumbents de França (Orange) i el Regne Unit (BT).

Es manté la política de dividends

El passat 7 de maig, en ocasió de la presentació de resultats del primer trimestre de 2020, el president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va afirmar que la fortalesa de la companyia permetria mantenir la política de dividends per als accionistes.

"És aviat per poder valorar l'abast dels efectes de la pandèmia, però comptem amb diverses palanques per mitigar potencials impactes negatius. D'una banda, continuarem gestionant la inversió i els costos, centrant-nos en l'estabilitat del flux de caixa operatiu. Comptem així mateix amb un balanç sòlid i amb una forta posició de liquiditat", va assenyalar.

"En definitiva, la resistència i flexibilitat del nostre model de negoci, i la fortalesa de la nostra companyia ens permet mantenir un dividend atractiu per als nostres accionistes de 0,40 euros per acció. I continuem treballant en les cinc decisions estratègiques anunciades a finals de 2019 per aconseguir que la nostra companyia sigui encara més resilient en el futur", va remarcar.

"Tot això combinat amb les operacions corporatives ja anunciades o en procés ens permet afrontar la incertesa amb una posició de fortalesa", va concloure.