Diumenge passat 12 de maig entrava en vigor la nova normativa laboral que obliga les empreses que els seus treballadors fitxin l'entrada i la sortida de la feina, de tal manera que es compti amb un registre en el qual constin el nombre d'hores realitzades per l'empleat.

I per què es fa? Bàsicament a fi de regular les hores extra que, d'acord amb un estudi realitzat per Masvoz, companyia especialitzada en serveis de comunicacions per a empreses, són realitzades per un 55% dels espanyols, dels quals el 66% assegura no percebre cap remuneració econòmica per això.

Les empreses s'enfronten ara al repte d'engegar un sistema que pugui controlar les entrades i sortides dels seus empleats i la tecnologia jugarà un paper fonamental en aquest procés. Així, s'han desenvolupat diversos sistemes amb els quals controlar el registre horari a la feina, que utilitzen la biometria, l'ús d'aplicacions o la trucada, amb o sense geolocalització, entre altres.

Sistema biomètric, el més elegit per les empreses

El sistema biomètric sembla una de les opcions preferides per les empreses i consisteix en l'ús d'empremta dactilar, reconeixement facial o de l'iris per controlar l'accés. És a dir, és un mètode d'identificació digital que es basa en el reconeixement de la identitat d'una persona a partir d'un determinat tret físic.

Segons B+SAFE, companyia especialitzada en solucions de seguretat, es tracta de l'únic sistema que no es pot falsificar, copiar o perdre, amb la seguretat que això ofereix a les empreses i empleats.

A més, permet realitzar la gestió d'horaris, altes i baixes de personal i calendaris laborals. B-SAFE assegura que aquests dos mètodes de lectors biomètrics, accés i gestió, són complementaris i que es poden implantar alhora. El més comú és el lector d'empremta digital i el lector Optima ID. El seu programari es pot adaptar a cada sector i a cada tipus de feina, ja sigui teletreball, torns rotatoris o horaris flexibles.

D'altres aposten per una app i obren la porta a la geolocalització

Una altra alternativa és la que presenta Ricoh, que s'ha unit a la startup Woffu per comercialitzar la seva solució de control d'horaris per a empreses. Aquesta startup permet als empleats fitxar l'entrada i sortida de la feina des de l'ordinador o des de l'aplicació mòbil. A més, també es poden gestionar les absències, baixes, permisos i vacances.

Aquest control pot fer-se a través d'autentificació biomètrica, de l'aplicació del mòbil o de la seva versió web, fins i tot mitjançant la geolocalització, per a empreses en les quals això es requerís. Ofereix a més l'opció de centralitzar la informació i simplificar l'administració de documents, així com preparar informes.

Aquesta eina es troba disponible tant en versió web com en app per a Android i iOS. Utilitza tecnologia de Microsoft Azure que garanteix la seguretat i disponibilitat de totes les dades, i la seva interfície és adaptable a cada empresa.

Masvoz i el seu mètode de trucada|crida

Masvoz, per la seva part, ha proposat un nou sistema per fitxar que es basa en la trucada. Aquest mètode consisteix en què l'empleat ha de trucar a través de la centraleta virtual de Masvoz a l'extensió d'entrada o de sortida perquè el sistema el registri.

Si l'empleat té una feina presencial, haurà de marcar des de la seva pròpia extensió el número curt de la de registre de jornada i introduir el seu codi personal perquè el sistema l'identifiqui. Després en el menú s'haurà de seleccionar l'opció d'entrada o sortida. Una vegada la trucada estigui registrada, el sistema avisarà el treballador i es tallarà la trucada.

Si és un treballador a distància, llavors haurà de trucar al número 900 que se li haurà indicat, on s'identificarà amb el seu codi personal. La resta del procés és el mateix que en el treballador presencial, haurà de seleccionar entrada o sortida al menú i, quan hagi quedat registrada la informació, el sistema l'avisarà i es tallarà la trucada.

Solució 'cloud' per facilitar la conciliació laboral

Finalment, a3gestión del temps és una solució 'cloud' i amb aplicació mòbil presentada per Wolters Kluwer, companyia especialitzada en el desenvolupament de solucions de programari, informació i serveis per a despatxos professionals i empreses. Aquest sistema permet gestionar tota la informació relativa a jornades, torns, hores extra o absències, així com integrar qualsevol solució de gestió de nòmines.

D'aquesta manera, no només s'eviten errors i duplicitats, sinó que també permet gestionar els salaris partint de l'horari realitzat, així com descentralitzar el control de les presències i absències dels empleats.

En tractar-se d'una aplicació 'cloud', s'hi pot accedir a través d'Internet des de qualsevol lloc, encara que també compta amb una aplicació mòbil per accedir des de tota mena de dispositius.

A més, és compatible amb tots els terminals de control de presència, ja siguin rellotges, sistemes d'empremta dactilar, o qualsevol altre mètode. Això evita a l'empresa haver d'adquirir nou maquinari per a aquest fi.