La petroliera anglo-neerlandesa Shell ha anunciat aquest dimarts al matí  en un comunicat que deixarà de comprar gas i petroli de Rússia i tancarà les seves gasolineres al país. En el document, l'empresa també ha demanat "disculpes" per haver adquirit hidrocarburs russos després de la invasió d'Ucraïna. "Shell anuncia la seva intenció de retirar-se de la seva implicació en tots els hidrocarburs russos, inclosos el cru, els productes derivats del petroli, el gas i el gas natural liquat, de manera gradual", tal com ha demanat el govern britànic en els últims dies. Com a primera mesura "immediata", Shell interromprà la compra al comptat de cru i tancarà totes les seves estacions de servei i les seves operacions amb combustibles d'aviació i lubrificants a Rússia.

Concretament, Shell ha anunciat quatre grans mesures contra Rússia. La mesura més contundent és, efectivament, tallar la compra de gas i petroli a Rússia. ​Al mateix temps, la companyia assegura que està treballant per "canviar la nostra cadena de subministrament de petroli cru per a eliminar els volums russos", una tasca que asseguren, podria trigar setmanes a completar-se del tot i que "conduirà a una reducció del rendiment en algunes de les nostres refineries". En tercer lloc, i com ja hem dit, també tancarà totes les seves benzineres al país així com punts d'abastiment per a avions i lubricants de manera immediata. Per últim, l'empresa també ha assegurat que començaran la retirada gradual dels productes petrolífers russos, el gas de gasoducte i el GNL, que, per altra banda, serà el procés "més llarg i complex" d'executar. 

Aquesta decisió de Shell va en la mateixa línia de l'anunci de la setmana passada de posar fi a la seva participació en el projecte del gasoducte Nord Stream 2 i sortir de les seves associacions amb Gazprom, la petroliera més gran de Rússia, i entitats relacionades en protesta per la invasió d'Ucraïna. Concretament, la companyia  renunciarà al seu 27,5% en la instal·lació de gas natural liquat de Sajalin-II, així com al 50% en els projectes petrolífer de Salym i Gydan, a Sibèria. “Estem impactats per la pèrdua de vides a Ucraïna, que deplorem, resultants d'un acte sense sentit d'agressió militar que amenaça a la seguretat europea”, va assenyalar en un comunicat el conseller delegat de Shell, Ben van Beurden.

La petroliera també va explicar que el seu personal a Ucraïna i en altres països estan gestionant la resposta de la companyia a la crisi, al mateix temps que cooperen amb agències humanitàries. “No podem -i no ho farem- quedar-nos quiets. La nostra prioritat immediata és la seguretat de la nostra gent a Ucraïna i fer costat a la nostra gent a Rússia”, va afegir Van Beurden.

Shell també es va comprometre a abordar amb els governs de tot el món la importància del subministrament energètic a Europa, de manera que compleixi les sancions imposades a Rússia. La petroliera estima que la seva decisió, que s'estén a les "entitats relacionades" amb Gazprom, tindrà un abast de 3.000 milions de dòlars. Aquesta mesura arriba només un dia després que la petroliera BP anunciés que es disposa a desfer-se del 19,75% de participació en el gegant rus Rosneft.