Unes 400 persones s'han manifestat a Vielha per reclamar a les diferents administracions mesures urgents pel sector turístic. La concentració aranesa ha reunit representants del sector hoteler, de la restauració, d'allotjaments turístics, comerciants, empreses d'esports d'aventura o guies de muntanya. El sector turístic és el principal motor econòmic de la Val d'Aran.

Les restriccions de mobilitat i confinaments perimetrals que encara continuen vigents a Catalunya, així com a la frontera amb França, comprometen la viabilitat d'aquests negocis. Segons Xacobé Bartolomé, president del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, si no es reverteix aquesta mesura, el sector "està mort".

El Govern ha obert aquest dijous una línia d'ajuts amb valor de 19 milions d'euros per al sector turístic, dels quals es podrien beneficiar alguns d'aquests negocis.

La manifestació

Algunes de les peticions per part dels manifestants han estat la suspensió del pagament d'impostos com l'IBI, la brossa o l'aigua per fer més suportable la situació que estan vivint per la pandèmia. Amb consignes com 'SOS Aran', 'No treballem, no paguem' o 'Stop impostos', han definit la seva situació com a "insostenible" i ha demanat ser consultats i poder participar en la presa de decisions que afecten el sector.

manifestants Vielha turisme restriccions

El sector turístic de la Val d'Aran s'ha manifestat avui a Vielha. / ACN


A la concentració a la plaça de davant de l'Ajuntament de Vielha s'ha llegit un manifest molt aplaudit per tots els manifestants. Entre aquests s'hi trobaven monitors d'esquí, guies de muntanya, comerciants, taxistes, restauradors, hotelers, de tots els pobles de la Val d'Aran.

Posteriorment, la concentració s'ha traslladat a la C-28 i durant uns minuts els manifestants han tallat la carretera al seu pas per la capital aranesa.

Els manifestants s'han fet sentir amb càntics de "volem treballar" acompanyats de soroll fent repicar les seves eines de treball com cassoles, tapadores o paelles i alguns amb pals d'esquí.

Afectats per les restriccions catalanes i franceses

El Lionel és responsable d'un establiment turístic a Naut Aran i un dels afectats per les restriccions no només catalanes, sinó que també per les franceses. Ha explicat que les mesures adoptades pel govern francès els afecten directament per la proximitat amb la frontera. Per tot, demana una compensació per cobrir els costos que tenen com els rebuts del lloguer, l'aigua, la brossa o l'IBI.

La Carme és una altra empresària afectada per les restriccions i la pandèmia de la Covid. Té allotjaments turístics a Arties, molt a prop de Baqueira, i ha explicat que les reserves són del 0%, mentre que altres anys ja fregarien el 100%. La Carme ha demanat més llibertat per gestionar els negocis i que pugui arribar gent de fora de Catalunya per "poder treballar".