La indústria espanyola de la piscina està a punt de tancar un "any 2021 excepcional" aliena a la pandèmia de la covid: el volum de negoci ha crescut un 10% de mitjana i ha construït fins a 30.000 unitats noves, un 5,2% més que el 2020. "S'ha crescut un 10% de mitjana, però hi ha principals fabricants i distribuïdors que declaren increments de fins a un 25%", ha apuntat el president d'ASOFAP, Pedro Arrebola, que pronostica un 2022 "amb perspectives positives" tot i la crisi logística i de subministraments mundial. El saló Piscina & Wellness Barcelona ha obert aquest dilluns les seves portes amb més de 350 marques de 23 països per mostrar les darreres novetats en productes i serveis del sector de la piscina i wellness-spa.

 

El Baròmetre de l'Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscina (ASOFAP) ha reflectit l'auge d'un sector que enguany ha fregat els 1.400 milions d'euros de facturació. "30.000 piscines construïdes és una xifra molt significativa i un 5% més en comparació a l'any passat. Recordem que en l'època de la crisi econòmica -del 2008 al 2010- el sector només va fer unes 15.000 piscines", ha apuntat Arrebola. Del total de noves piscines, un terç corresponen a instal·lacions comercials, mentre que la resta són privades o residencials. De fet, l'estat espanyol compta ja amb 1,35 milions de piscines, el 7% del total mundial, i només es troba per darrere de països com els Estats Units o França.

La nova construcció ja representa el 40% de les principals línies de negoci del sector, mentre que la renovació arriba al 26,3% i el manteniment de piscines, el 33,7%. En l'àmbit d'ús privat unifamiliar és on es produeix el repunt més gran de la nova construcció, especialment motivat per la pandèmia. "Les restriccions en viatges i mobilitat i el fet d'haver de passar més temps a casa ha animat moltes famílies a invertir en una piscina si disposaven d'un petit espai", ha comentat el president d'ASOFAP. D'altra banda, i en comparació amb un 2020 amb unes restriccions més severes, millora sensiblement la demanda de piscines d'ús públic i comunitari.

Equips d'electròlisi de sal, robots netejafons i climatització per bomba de calor

"Amb la reobertura s'estan reactivant les inversions d'instal·lacions aquàtiques, tant als gimnasos com al sector hoteler i càmpings, perquè les piscines són un element important que influeix en la rendibilitat d'aquests establiments", ha constatat Arrebola, que ha enumerat les cinc categories de productes més demandats aquest 2021: els equips d'electròlisi de sal, els robots netejafons, els sistemes de climatització per bomba de calor, que permeten allargar el bany a la piscina a la tardor/primavera, els sistemes d'il·luminació LED i les cobertes i cobertors.

"La gent el que està buscant són elements sostenibles i que generin estalvi energètic, i també cerca la comoditat i la simplicitat en el manteniment de la piscina", ha reflexionat en veu alta Arrebola, que igualment ha destacat la importància que l'empresa o el professional encarregat de construir o gestionar una piscina "sigui de fiar". "En molts casos, una piscina costa igual o més que comprar un vehicle. Per això, no la compraràs ni confiaràs en qualsevol", ha afirmat el president d'ASOFAP, que ha lamentat cert "intrusisme professional" en el sector i la manca de mà d'obra qualificada a causa de l'intens augment de la demanda.

La pujada dels preus de materials i serveis, la falta de subministraments i l'allargament dels terminis per servir les piscines són tres noves preocupacions afegides per al sector, que no s'escapa de la conjuntura internacional. "Si et vols banyar en una piscina durant la pròxima temporada d'estiu, ja cal que t'afanyis ara mateix. En altres països europeus, ni que la demanessis avui arribaries a temps", ha assenyalat el president de Piscina & Wellness i president executiu de Fluidra, Eloi Planes. "Calculem que les coses milloraran durant el primer trimestre del 2022, però és difícil de preveure", ha conclòs Planes.