El Departament de Salut ha presentat aquest matí el seu projecte de transformació del Sistema de Salut de Catalunya, 'Salut 2030', el qual pretén captar 2.000 milions d'euros dels fons europeus per desenvolupar i adoptar tecnologies innovadores per al sistema de salut català, així com per crear ocupació per assolir un model assistencial més integrat, resilient i sostenible.

Catalunya va presentar la setmana passada al govern espanyol una sèrie de projectes que podran optar als fons de recuperació europeus Next Generation EU. L'Estat negociarà amb la Comissió Europea quin tipus de projectes es presentaran per captar fons europeus, cosa que se sabrà a finals d’abril. Aquest important mecanisme de finançament suposarà una oportunitat per a reconstruir i transformar l'economia després de la pandèmia de la Covid. Dels 655.000 milions d’euros previstos per la Unió Europea (UE), uns 111.000 seran per a l’estat espanyol, i Catalunya vol ser “punta de llança” en els projectes de biomedicina espanyols.

El director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, i el director d'Innovació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Ramon Maspons, han explicat que el programa 'Salut 2030' abasta a 225 projectes, dividits en tres grans eixos.

Transformació del sistema sanitari

El programa Salut 2030 preveu tres eixos bàsics: la transformació del sistema de salut, l'avaluació d'aquest per la via del foment de l'ús de les dades i la creació d'un hub de teràpies emergents i medicina personalitzada.

El primer eix vol apropar el sistema actual al de l'anomenat Salut 4.0, pel qual es vol fer una reformulació organitzativa als hospitals, on s’innovi en processos assistencials i s’integrin noves tecnologies i salut digital amb infraestructures flexibles i adaptables. També preveu implantar el model CríticCat d’UCI smart única a Catalunya, flexibilitzar l’atenció mèdica i sociosanitària i apropar els equipaments al malalt i que aquest pugui estar el màxim de temps a casa seva. 

El segon eix pretén millorar l'assistència i l'avaluació del sistema a través de l'ús de dades, motiu pel qual es fomentarà la  intel·ligència i vigilància epidemiològica, el big data, la intel·ligència artificial (per a la prevenció i la diagnosi) i la transformació digital.

Per últim, el Departament de Salut vol promoure la creació a Catalunya d’un hub de teràpies emergents i medicina personalitzada. Per això, s'apostarà pel diagnòstic per la imatge, la medicina regenerativa, la bioimpressió 3D, els assaigs clínics digitals, els trasplantaments pediàtrics i les malalties minoritàries.

Segons la Generalitat, agents diversos i referents en el món de la Salut a Catalunya participen en la definició d'aquest projecte. En aquest sentit, Fabregat coincideix que Catalunya pot liderar molts dels projectes que presentarà l’Estat a la Unió Europea.