El Departament de Salut de la Generalitat assegura que els metges i el Govern estan "acostant posicions". La secretària general de Salut, Laura Pelay, ha dit aquesta tarda que "Salut ha mostrat empatia i mà estesa amb els convocants de la vaga". Alhora, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha xifrat entre 97 i 100 milions d'euros totes les mesures que s'han de prendre en el model sanitari, i ha dit que "no és una qüestió només de diners, estem parlant d’utilitzar els diners de la manera més eficient possible".

La sobrecàrrega de feina de la que es queixen els vaguistes és, segons Salut, "la prioritat a abordar". Comella explica que la intenció és contractar 201 metges més en els propers mesos en l'especialitat de Família, el que han calculat que falta per fer front a la sobrecàrrega, cosa que suposa una inversió de 14 milions d'euros. Alhora, "existeix la necessitat de cobrir necessitats d'aquests nous contractats, com ara baixes, maternitats, etcètera", cosa que "fa duplicar la partida, que estava en 11 milions i ara suposarà 22 milions". 

A més, Comella explica que també consideren fonamental aplicar la retribució variable per objectius, cosa que implica 48 milions d'euros. A això s'hi sumen uns 8 milions de característiques específiques del sector, com la carrera professional i la formació. 

Comella ha posat èmfasi en "la necessitat d'inversió en l'Atenció Primària" ara que s'acosta l'hivern, ja que augmenten les visites. En aquest sentit, es posa en marxa una campanya de 3,2 milions d'euros per reforçar l'Atenció Primària durant aquesta època. 

Comella ha detallat que algunes de les mesures que possibilita el paquet d'inversions que ha anunciat avui el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, es posaran en marxa la setmana que ve, a manera de pla de xoc a curt termini.

Optimisme sobre la vaga

El director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha assegurat que són "optimistes" sobre la vaga i que estan "més a prop que ahir d'arribar a un acord", tot i que no ha volgut posar una data de finalització de la vaga de metges. Els professionals sanitaris de l'Atenció Primària porten ja tres jornades de vaga, amb un seguiment del voltant del 70%, segons els sindicats. 

Segons expliquen, el principal punt que en aquests moments dificulta l'acord és la negativa de l'administració a acceptar la condició que posen els facultatius de reduir el nombre de visites per metge a 28 diàries, després d'aconseguir ja el reconeixement de què es necessiten 12 minuts d'atenció per a cada un dels pacients presencials.

Amb tot, Argimon ha assegurat que el que és diferent d'aquesta negociació és que "per primera vegada s'està discutint i negociant sobre el model", cosa que "és més important això que no dir que sí a mesures concretes per acabar la vaga".