El Saló Immobiliari de Madrid (SIMA) ha engegat la divuitena edició amb "bones" impressions i "la confirmació de la recuperació". Així ho ha constatat el seu director, Eloy Bohúa que ha assegurat també que "el sector està en una ona ascendent", recollint així un "notable" canvi de tendència impulsat per les compravendes i hipoteques a l'alça. Agafant el relleu del Fòrum d'Inversió, avantsala del saló en què van participar més de 300 persones, SIMA compta amb més de 200 expositors, que suposen un 25% més que en la passada edició així com un 30% més de superfície i un pes internacional més gran amb la presència de 12 països diferents.

En aquest sentit, Bohúa ha insistit que "cal ser prudents" i que el sector "no cometi els errors del passat" després d'explicar que els primers símptomes de recuperació van aparèixer la tardor del 2014 i s'espera "la confirmació" per a aquest 2016. Per la seva part, la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, ha destacat que el saló immobiliari està "més ple que mai" mentre que les dades "estan millorant permanentment" amb un creixement del 4,5% el 2015 i la creació de 50.000 llocs de treball durant l'últim any, que han revertit les xifres de destrucció "permanent" d'ocupació i unes vendes "molt baixes", amb caigudes de fins al 75%. 

Per primera vegada des de l'esclat de la bombolla immobiliària, l'oferta de projectes de venda sobre pla a Sima ha superat, en el producte clau en mà, amb una proporció d'un 60% de nous projectes davant un 40% de promocions en estoc. 

Mercats "a diferents velocitats"

Construir nous projectes i/o liquidar l'estoc ja existent. Aquesta és una de les grans decisions que cal prendre al món actual de la construcció i que, segons Bohúa, es manifesta de forma diferent a les grans capitals. Mentre que la recuperació s'evidencia a causa d'un fort creixement de les compravendes, l'estoc "es drena molt ràpidament". I és que a les grans capitals hi ha estoc "mínim que no és rellevant en termes de mercat", per la qual cosa Bohúa considera que "és el moment d'iniciar nous projectes per donar resposta a una demanda que és puixant".

En el cas de Catalunya, es tracta d'una marca turística feta a si mateixa, que està recuperant la demanda alhora que està absorbint l'estoc mitjançant grans inversions estrangeres, segons han explicat fonts del sector consultades per El Nacional. Mentre que a Barcelona, l'estoc s'està agilitzant molt més ràpid, a Madrid hi ha zones centralitzades que no s'han vist fortament afectades per la crisi. I en ambdós casos en tant que grans nuclis immobiliaris, els ritmes de venda òptims esperen ser assolits a finals del 2017, principis del 2018. 

Tanmateix, hi ha altres zones on la recuperació es desenvolupa "a poc a poc", especialment en nuclis de població més petits. En habitatge de vacances, a determinades zones hi ha molta activitat i molt interès comprador i inversor, com es dóna en zones de la Costa Brava, la Costa Blanca o la Costa del Sol, però novament l'estoc es va absorbint a diferents velocitats al litoral, per la qual cosa es donaran, com acostuma a passar, mercats "a diferents velocitats".

I com afecta el sudoku polític?

La repetició d'eleccions generals del pròxim 26-J i la incertesa política que això comporta també està afectant les inversions immobiliàries i les decisions de compra. Concretament, Bohúa ha reconegut que "s'està notant alentiment o retard en la presa de decisions, cosa natural perquè l'inversor vol certeses". No obstant això, també ha volgut assegurar que la gana inversora "segueix alta", un factor que podria continuar incrementant si "es resol aquest sudoku polític", encara que "no existeix un risc de fugida dels inversors" perquè "els fonaments de l'economia espanyola hi són".  

En aquest sentit, Pastor ha volgut llançar també un missatge d'"optimisme ben fundat" constatant que l'economia "està creixent i està augmentant l'ocupació" amb l'objectiu de persuadir els inversors i reiterar la necessitat que el país prossegueixi amb el seu Pla d'Habitatge "amb recursos com l'actual de 2.200 milions." Unes declaracions de confiança que arriben en precampanya electoral i després de l'anunci del govern central que preveu aprovar un nou pla d'habitatge. 

Finalment i davant d'un context de millora del sector i del mercat, Bohúa ha conclòs que és un bon moment per "comprar i llogar" davant dels històricament baixos tipus d'interès i l'inici del repunt dels preus. Més confiança i optimisme tant per als compradors com per als inversors.