La Reserva Federal dels Estats Units (FED) ha anunciat una pujada del tipus d'interès oficial de 0,75 punts, l'augment més gran en 28 anys. L'objectiu d'aquesta mesura és lluitar contra la inflació desbocada que viu l'economia. Aquest és el tercer increment des que la FED va començar a apujar el tipus d'interès el mes de març passat. Així, el tipus d'interès de l'economia més gran del món passa a situar-se entre una forquilla de l'1,5 % i l'1,75 %.

Sens dubte, aquesta nova decisió de la Reserva Federal dels Estats Units és una pèssima notícia per a l'economia mundial i per la de casa nostra. I és que és molt probable que aquesta pujada del tipus d'interès americà tingui una rèplica en forma d'impacte negatiu en l'economia europea. 

Es desboca la inflació

La inflació s'ha desbocat als Estats Units fins a assolir el mes de maig passat el 8,6 %, la taxa més alta dels últims 40 anys. La inflació s'ha disparat a causa del gran encariment de l'energia. Per trobar un increment de la inflació similar cal retrocedir en el temps fins al novembre de 1994. En aquell moment, la Reserva Federal va elevar el tipus d'interès en 75 punts bàsics, la sisena pujada registrada des del febrer del 1994.

En la lluita contra les pressions inflacionàries, agreujades per la invasió russa d'Ucraïna, la Reserva Federal va apujar el tipus interbancari un quart de punt al març d'aquest any, per primera vegada des del desembre del 2018. Dos mesos després, la FED els va tornar a incrementar, aquesta vegada fins al mig punt, en l'alça més gran efectuada des de començaments de segle.

La FED apuja el tipus d'interès per combatre la inflació

La de 2018 va ser la primera vegada en 22 anys que el banc central nord-americà duia a terme una pujada tan dràstica del tipus interbancari, ja que habitualment empren alces d'un quart de punt. Fins aquell moment, l'increment més gran s'havia produït el maig del 2000, amb una pujada de 50 punts bàsics per evitar conseqüències negatives en l'economia, després de nou anys de constant expansió.

Amb tot, la pujada més gran de tipus d'interès de l'economia nord-americana en temps moderns es va produir l'any 1980, quan amb Paul Volcker al capdavant del banc central, el va augmentar considerablement per combatre una crisi d'inflació sense precedents. La política monetària restrictiva va elevar els tipus aleshores fins a un rècord del 20%, quan la mitjana de 1979 era de l'11,2%.

La FED ja va apujar el tipus d'interès recentment

El passat 4 de maig, la Reserva Federal dels Estats Units (FED), va anunciar una pujada de mig punt. Es tracta del salt més gran en dues dècades. La pujada tenia l'objectiu de lluitar contra una inflació que segueix creixent sense aturador. Amb aquest increment, el tipus d'interès oficial de l'economia més gran del món va passar a situar-se en una forquilla d'entre el 0,75% i l'1%.