Repsol ha llançat Solmatch, la primera gran comunitat solar d'Espanya i un servei basat en un model energètic 100% renovable, amb el que companyia fomenta la generació distribuïda a Espanya, segons informa el grup. Amb el llançament d'aquest producte, alineat amb l'estratègia del grup de ser una companyia zero emissions netes l'any 2050, Repsol fa un pas més en la seva aposta per la generació i l'autoconsum d'energia renovable.

La companyia dirigida per Josu Jon Imaz està transformant i diversificant el seu negoci per contribuir a assolir els objectius de l'Acord de París. En concret, Repsol Solmatch és un nou servei basat en un model energètic 100% sostenible, amb el qual la firma fomenta la generació distribuïda a Espanya, apropant la generació d'energia al punt de consum mitjançant el disseny de comunitats solars en nuclis urbans.

Així, en les comunitats de Solmatch es genera energia a partir de plaques solars instal·lades a les teulades d'edificis ('roofers'), perquè les llars ('matchers'), situades a un màxim de 500 metres, puguin connectar-se i gaudir també d'energia local i 100% renovable.

La proposta es tracta d'un nou model energètic urbà, que promou l'economia local, amb beneficis en termes de sostenibilitat i sense que els interessats hagin de realitzar cap inversió.

Així, els 'roofers' gaudeixen de la possibilitat de generar energia renovable, al mateix temps que treuen partit d'un actiu generalment inutilitzat: la seva teulada. A més, poden millorar el certificat energètic de l'immoble i disposar d'atenció i assessorament energètic gratuït a càrrec de gestors experts en energia.

Per la seva part, els 'matchers' poden connectar-se de forma senzilla a una comunitat solar a la seva zona per consumir energia solar generada en el seu entorn i estalviar fins i tot un 20% de l'electricitat que consumeixin, "amb una tarifa molt competitiva, sense compromís ni permanència".

Repsol duu a terme una gestió integral del projecte, fent-se càrrec de tot el procés de principi a fi, des de l'estudi de la teulada per comprovar la seva viabilitat, fins a la instal·lació i manteniment de les plaques solars.

30 comunitats solars repartides

Solmatch compta ja amb 30 comunitats solars repartides per Espanya, amb algunes instal·lacions de Repsol com a 'roofers', per exemple, el Campus Repsol, la planta de lubricants i especialitats de Palència i diverses estacions de servei.

A finals de l'any passat, el grup presidit per Antonio Brufau va llançar Solify, una solució integral d'autogeneració d'energia fotovoltaica per a particulars i empreses que ofereix energia 100% renovable.

Segons explica la companyia, "Solmatch i Solify són exemples que Repsol treballa per facilitar l'evolució cap a un model energètic amb menys emissions, aportant solucions que milloren l'eficiència, apostant per la generació d'electricitat de baixes emissions, les noves formes de mobilitat sostenible i l'autoconsum", entre altres.

Per avançar cap a la descarbonització, el grup està també impulsant diversos projectes associats a la transició energètica. En aquest sentit, la companyia compta en l'actualitat amb una capacitat de generació d'electricitat baixa en emissions de carboni de 2.952 megawatts (MW), i 2.045 MW en desenvolupament.