Repsol i Orsted han firmat un acord per identificar i, si escau, desenvolupar conjuntament projectes d'eòlica marina flotant a Espanya, segons han informat aquest dimarts. Ambdues companyies han ressaltat que tenen l'ambició de convertir-se conjuntament en líder en el desenvolupament de l'eòlica marina flotant al país, sumant les seves fortaleses. En concret, aquesta aliança combinarà l'experiència de Repsol com proveïdor global de multienergia i la d'Orsted com líder mundial en eòlica marina.

Repsol té en la generació d'energia elèctrica renovable un dels seus pilars de descarbonització i, recentment, ha actualitzat els seus objectius de capacitat instal·lada el 2030, fins a assolir els 20 GW, el que suposa un increment del 60% respecte a la meta anterior. El 2025, la capacitat instal·lada augmentarà fins a 6 GW. L'octubre passat, Repsol va incrementar la seva ambició inversora en projectes baixos en carboni. En el període comprès entre 2021 i 2025, la companyia multienergètica destinarà 1.000 milions d'euros addicionals a projectes baixos en carboni, fins a un total de 6.500 milions, davant els 5.500 milions d'euros establerts en el seu pla estratègic. El desembre de 2019, Repsol va ser la primera companyia del seu sector en assumir el compromís de ser neutra en carboni l'any 2050.

Per la seva part, Orsted aporta tres dècades d'experiència en el desenvolupament, la construcció, l'explotació i la propietat de parcs eòlics marins fixos i recentment, es va adjudicar la seva primera zona d'arrendament d'energia eòlica marina flotant davant la costa d'Escòcia. Orsted compta amb una creixent cartera de projectes d'energia eòlica terrestre, solar i d'hidrogen renovable i té l'ambició d'instal·lar 50 GW d'energia renovable per a 2030. Fins a la data, Orsted, que acaba d'obrir una oficina a Madrid, ha instal·lat aproximadament 13 GW de capacitat d'energia renovable entre eòlica marina (7,6 GW), eòlica terrestre (3,4 GW) i biomassa sostenible (2 GW). Després de diversos anys de desenvolupament de conceptes i de proves a petita escala, l'eòlica marina flotant està ara a punt de comercialitzar-se, i s'espera que el mercat mundial d'aquesta tecnologia assoleixi els 21 GW de capacitat instal·lada en 20351.

Espanya té per objectiu comptar amb 3 GW d'eòlica marina flotant per a 2030 i la cadena de subministrament del país està preparada per entrar en aquesta tecnologia gràcies a dècades d'experiència en el subministrament de l'àmplia flota de parcs eòlics terrestres d'Espanya. "Comptar amb Orsted, líder mundial en eòlica marina, com a soci, ens posiciona per ser rellevants en el desenvolupament futur de la tecnologia flotant, en la qual ja som un actor experimentat gràcies a la nostra participació en el projecte Windfloat Atlantic a la costa de Portugal", ha recalcat el director executiu de Generació Baixa en Carboni de Repsol, João Costeira.

"Estem encantats d'unir forces amb Repsol per explorar les oportunitats de l'eòlica marina flotant a Espanya i reafirmar el nostre compromís d'impulsar la comercialització d'aquesta tecnologia, que ampliarà l'abast de l'eòlica marina en permetre instal·lacions més allunyades de la costa i més profundes al mar," ha afirmat, per la seva part, el director general adjunt del Grup Orsted, Martin Neubert.