Grans empreses de l’Ibex-35 i l’administració espanyola incompleixen la normativa europea que regula els terminis de pagament a les empreses subcontractades. Això té un efecte negatiu directe sobre les pimes. Entitats com la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) ho han denunciat en reiterades ocasions i també ho ha fet l’eurodiputat Ramon Tremosa, que ha fet seva aquesta denúncia.

Tremosa subratlla que l’efecte sobre el teixit productiu català és significatiu atès el pes de la petita i mitjana empresa.

“A Catalunya, amb un altre mercat laboral, no s’hauria donat aquesta mortalitat de pimes i tindríem un atur més baix. Aquest és el cost de l’estatus quo espanyol. Una idea defensada per les patronals catalanes i les pimes, que reconeixen aquest fet”, argumenta Tremosa.

L’eurodiputat català, que ha treballat colze a colze amb la PMcM, ha denunciat el cas davant la Comissió Europea (CE), que ha reconegut que una part diferencial d’atur entre Espanya i Europa es deu a la morositat.

“Moltes pimes solvents han tancat perquè no cobraven els serveis de les grans empreses de l’Ibex, de l’administració espanyola i de les autonomies que paguen amb retard, com Andalusia i el País Valencià”, afegeix.

En aquesta línia, insisteix que “amb un altre mercat laboral, amb un altre règim de compliment de pagament de factures –com ja fan alguns ajuntaments catalans que paguen a 30 o 60 dies– no hi hauria hagut aquesta mortalitat de pimes i Catalunya tindria un atur uns quants punts més baix. Això ho reconeix la comissió europea i ho subscriuen les patronals catalanes”.

De fet, segons dades de les autoritats comunitàries, un 40% dels casos de tancament d’empresa durant la crisi estaven relacionats amb el retard dels pagament tant del sector públic com del privat.

Incompliment reiterat de la legislació

Mentre les autoritats espanyoles miren cap a una altra banda, Tremosa recorda que el reglament que regula el pagament de serveis és “una norma europea de literal i obligada transposició i compliment” i que s’incompleix reiteradament. “En comptes de pagar a 60 dies, es paga a 180 o 200 dies”, apunta, i afegeix que “això no dóna seguretat jurídica a les pimes, que són les més indefenses”. 

Espanya, investigada

El cas és tan flagrant que la Comissió Europea ha obert una investigació però no només per definir clarament quina és la mitjana de pagament del sector públic i privat al conjunt de l’estat espanyol. I és que la CE creu que a Espanya es podrien estar donant pràctiques irregulars com, per exemple, alterar les estadístiques oficials sobre morositat.

Tremosa va presentar una pregunta escrita a la CE sobre la metodologia de càlcul del termini mig de pagament de les administracions públiques espanyoles. L’objectiu de l’eurodiputat de Convergència era deixar en evidència que, el que ofereix el govern espanyol quan publica aquestes dades, és “el termini mig de pagament excedit”. És a dir, que retarda 30 dies la data d’inici del còmput.

Per això Brussel·les estudia si, a la pràctica, es compleixen els terminis.