El director general de Tributs del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, Alberto García Varela, ha assegurat a la III Jornada Tributària del Col·legi d’Economistes de Catalunya que “la majoria dels experts coincideix en mantenir l’impost de successions i donacions”. A més, ha admès que “no hi ha consens pel que fa a l’impost de patrimoni, el qual recapta fins a 1.000 milions d’euros, en gran part a Catalunya”. García Varela també ha apostat per “crear una llei marc que ordeni la fiscalitat mediambiental a nivell territorial”.

"Certesa fiscal i seguretat jurídica", els objectius

La jornada ha anat marcada, primer, per la ponència de García Varela, que ha analitzat l’actualitat tributària, les novetats i les seves perspectives. En aquest sentit, el director general ha afirmat que “en un context de globalització tributària que ens porta a una interacció continuada amb organismes com la Unió Europea o el G20 i després d’un període de crisi amb canvis constants, l’objectiu de l’administració tributària és sempre la generació de certesa fiscal i seguretat jurídica”. Així doncs, segons García Varela, “des de finals de 2016 aquest objectiu és comú a nivell global i vol respondre a la predictibilitat de les normes, fet que fa que cada any s’hagi de presentar per part del govern un pla normatiu”. 

D'aquesta manera ha asseverat que “la certesa fiscal es podia observar en el pressupost del 2017, el qual mantenia una política tributària plana basada en la confiança en el creixement econòmic”. En aquest sentit ha recordat que “un creixement del PIB de l’1% significa, amb una pressió fiscal d’un 38%, una recaptació de 4.000 milions més”. García Varela també ha explicat que durant l’exercici 2017 "s’han fet diversos canvis normatius en relació a l’impost de societats, en la regulació de les clàusules sòl, l’activitat dels autònoms o la de les entitats de servei públic, així com en el control dels paradisos fiscals”. 

Els impostos cedits a les CCAA

En relació a les perspectives de futur dels tributs cedits a les comunitats autònomes, García Varela ha recordat que “un grup d’experts va presentar unes conclusions a finals de juliol i en base a elles hi ha un grup d’experts tècnics que les estan analitzant per tal que el Consell de Política Fiscal i Financera aprovi una reforma del finançament autonòmic”.

En relació a l’impost sobre successions i donacions, el director general ha apuntat que “la majoria dels experts coincidia en mantenir-lo i més tenint en compte que ingressa 2.500 milions d’euros, tot i que amb modificacions”.

Pel que fa a l’impost del patrimoni, García Varela ha admès que “no hi ha consens entre els experts” però ha ressaltat que “recapta 1.000 milions d’euros, en bona part des de Catalunya”. Finalment ha destacat que “es planteja a les comunitats autònomes crear una llei marc que ordeni la fiscalitat mediambiental a nivell territorial”. 

García Varela també s’ha referit a l’impost de la plusvàlua municipal afirmant que en pocs dies sortirà el projecte en el qual s’establirà que si hi ha pèrdua no estarà subjecte a l’impost i que el guany s’ajustarà respecte els períodes de bonança. D’altra banda ha dit que “el grup d’experts ha considerat que l’impost de la plusvàlua municipal potser es podrà integrar dins de l’IRPF”.