"El nostre país rep avui més inversió estrangera que mai", ha reivindicat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la presentació de la 52a edició de la Memòria Econòmica de Catalunya que ha tingut lloc a la Casa Llotja de Mar. Tot just després que el ministeri d'Economia i Competitivitat recalculés a l'alça les dades d'inversió a Catalunya del 2016 (de 4.857 a 5.051,5 milions), admetent així un nou rècord des del 1993. 

En aquest sentit, Pugidemont ha recordat que la inversió estrangera ha crescut un 32% en els últims cinc anys i de fet, Catalunya ha registrat amb 856,4 milions, un 69% més, el millor primer trimestre de la història. "Els inversors internacionals ens perceben com un espai fiable i a llarg termini", ha afegit. 

Ara bé, el president de la Generalitat ha alertat també que "Catalunya no pot esperar més si vol afrontar amb garanties el futur." I no esperar vol dir trencar amb l'status quo. A tall d'exemple, ha citat el sobrecost de l'energia en la indústria catalana o que el 80% d'inversions del Corredor Mediterrani estiguin associades a eixos radials connectats a Madrid. "Som un país industrial, emprenedor i obert al món. El país demana obertament un canvi", ha reiterat.

Condicions catalanes pel 4.0

La principal conclusió de l'estudi de la Cambra de Comerç de Barcelon és que Catalunya compta amb "les condicions necessàries" per poder aspirar a ser una referència en la indústria 4.0 durant la propera dècada. Així ho avalen també un sector industrial potent (un pes del 20% sobre el PIB) i un sector TIC en expansió amb més de 12.800 empreses i 84.600 treballadors.

El diputat de Junts pel Sí i catedràtic d'Economia, Oriol Amat, ha reivindicat que el creixement del model empresarial català "és ideal" ja que té una millor solvència financera i genera més riquesa. No ha dubtat, però, en assenyalar també dos grans reptes: els salaris i la inversió en recerca i desenvolupament. La seva recepta passa per una ferma aposta per la curiositat, la flexibilitat i la creativitat. 

4 milions de llocs de treball

Segons la Memòria Econòmica, el balanç del 2016 ha estat “molt positiu” i es preveu que l’economia catalana tingui un comportament “similar” amb una taxa de creixement de l’entorn del 3% en aquest 2017. Per primera vegada, el nivell de PIB del 2016 ha superat el del 2007.

La directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç, Carme Poveda, ha assegurat que “Catalunya està sortint de la crisi amb més força que el conjunt d’Espanya.” De fet, Catalunya està augmentat el seu pes econòmic en el conjunt del PIB espanyol i ja ha assolit el 19% que és el valor més elevat des de l’inici del segle. Més competitivitat i més productivitat.

Ara bé, des de la Cambra també s’ha volgut alertar que encara queden “com a mínim” tres anys per tornar a recuperar els 4 milions de llocs de treball que hi havia abans de la crisi. “Cal augmentar l’esforç en R+D, garantir una major estabilitat de l’ocupació i fomentar la formació en l’àmbit tecnològic", ha conclòs.