El preu del lloguer mitjà d’un habitatge a Catalunya s'ha disparat fins als 595,66 euros al mes durant el 2016, el que suposa un creixement del 6,8% interanual, segons l’Informe sobre el mercat de lloguer a Catalunya, que ha presentat aquest divendres al matí la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.

En concret, Barcelona es manté com la zona amb els lloguers més elevats. La capital catalana ha registrat un increment interanual del preu del lloguer d’un 9% i s’ha situat en els 801,28 euros al mes de mitjana. Borràs ha admès que el preu del lloguer, especialment a la ciutat comtal, s’ha incrementat una manera “important” en el darrer any, però l’ha situat lluny dels creixements que han publicat diversos portals especialitzats d’internet, que han arribat a estimar la pujada dels preus dels lloguers en un 26,4%.

Sense Barcelona

Si es té en compte el que ha passat a Catalunya sense Barcelona, els preus mitjans del lloguer s’han incrementat en un 4,8% interanual durant el 2016 i han assolit els 509,38 euros al mes. Igualment, a la regió metropolitana (també sense Barcelona) els preus han crescut un 5,9% interanual i han assolit els 589,31 euros al mes.

Per últim, a la resta de Catalunya (sense la regió metropolitana ni la capital catalana), els preus de l’habitatge han crescut un 3,5% de mitjana a nivell interanual i han assolit els 427,45 euros al mes. En tots els casos, els preus es calculen a partir dels contractes que es registren a l’Incasol.

Nous contractes

Respecte al nombre de nous contractes, l’estudi mostra que s’han registrat 142.714 signatures a Catalunya durant el 2016, el que representa un increment del 0,7%. Només a la ciutat de Barcelona, els nous contractes han arribat a 42.182 (+3,8%), mentre que a Catalunya sense Barcelona, s’han registrat 100.532 signatures (-0,7%). En la regió metropolitana sense Barcelona, els nous contractes han arribat als 50.886 (-1,6%), mentre que a la resta de Catalunya (sense Barcelona ni la regió metropolitana), les signatures han assolit un total de 49.646 (0,4%).

D'altra banda, Borràs també ha destacat que un dels objectius del Govern en matèria d’habitatge és incrementar l’ús del lloguer a Catalunya, “un país encara amb una forta cultura propietària”.

Índex de referència dels preus de lloguer

En aquest context, l’executiu català està treballant en l’elaboració d’un índex de referència dels preus de lloguer. “Això no vol dir regular el mercat, sinó donar incentius i informació als propietaris i als llogaters, tenint en compte que el cost de l’habitatge és la despesa més important per a moltes famílies”, ha sentenciat Borràs. La consellera ha defensat que aquest tipus d’índex s’han elaborat amb rigor, perquè si no “es poden produir efectes negatius i contraris als desitjats”. 

Per la seva banda, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha avançat que el Govern preveu presentar a finals de març aquest índex de referència dels preus del lloguer, que començarà a donar informació de “poques ciutats” i que s’estendrà a una quinzena de municipis de cara a la tardor vinent. En aquest sentit, la consellera ha defensat que “cal actuar sobre el mercat del lloguer per fer-lo més atractiu, segur i estable, especialment a l’àrea metropolitana”. Per això, ha defensat que el Govern està elaborant el citat índex de referència i prepara una futura llei de lloguers catalana.