La tirada de la cotització del gas i dels drets d'emissió del CO2 a Europa el 2021 han provocat un encariment inèdit dels preus a l'engròs de l'electricitat a tot el continent. En alguns països, Espanya, França, Alemanya o el Regne Unit, aquest s'ha arribat a multiplicar per quatre. L'increment ha estat generalitzat en totes les grans economies. Segons l'índex de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), l'alça de preus va ser del 64 %, però a cap regió l'increment no ha estat tan exagerat com a l'Europa Occidental.

Encariment generalitzat

Al seu informe semestral sobre els mercats elèctrics, publicat avui, l'AIE assenyala que als països nòrdics europeus en l'últim trimestre els preus gairebé triplicaven els que hi havia en aquells mateixos últims tres mesos dels anys 2016-2020. Però amb una mitjana de 96 euros per megawatt hora, els preus en aquesta regió es quedaven en la meitat dels preus de l'Europa Occidental.

Als Estats Units o al Japó, els increments en aquell quart trimestre van assolir, respectivament, el 75 % i el 80 %. A Austràlia l'escalada va arribar a ser del 174 % en el segon trimestre per problemes d'escassetat de carbó, però es van anar resolent, fet que es va traduir després en un descens del 50 % fins al quart trimestre.

La demanda va créixer un 5,7 %


Després d'haver baixat lleugerament el 2020 a causa de la crisi de la covid, la demanda elèctrica global el 2021 va créixer un 5,7 %, fet que significa l'augment més gran en un sol any en termes absoluts (1.500 terawatts) i en termes relatius el més fort des de 2010, quan el món s'estava recuperant de la crisi financera. La Xina per si sola va representar la meitat de l'increment d'aquest augment mundial del consum.

Per respondre a aquesta forta demanda global, es va recórrer sobretot al carbó (+8,6 %), el sistema de generació que més diòxid de carboni (CO2) genera. La conseqüència és que la 2021 es va convertir en l'any en què l'electricitat va assolir el seu rècord d'emissions causants d'efecte d'hivernacle, amb una alça del 6,8 %.

Continuarà incrementant-se


L'AIE calcula que aquest any i els dos següents el consum continuarà incrementant-se però a un ritme inferior, del 2,7 %. És a dir, equivalent al que hi va haver en el decenni anterior a la irrupció del coronavirus el 2020.

També les emissions continuaran en ascens, encara que a una cadència molt més lenta (del 0,2 % anual) perquè l'expansió esperada de les renovables (al 7,8 %) no impedirà que continuï augmentant-se la utilització del carbó (al 0,3 %) i del gas (al 0,7 %). L'electricitat d'origen nuclear també progressarà a un ritme de l'1,1 %.