El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) ha caigut aquest divendres prop d'un 6% fins a situar-se en 202,95 euros el megawatt hora (MWh), mantenint-se per sobre de la barrera dels 200 euros/MWh. Després d'aquesta caiguda, el preu de la llum serà un 6% més barat respecte a divendres passat, i és més de dues vegades superior en comparació amb l'import que va marcar el pool fa just un any (78,42 euros), al mig de l'onada de fred que fuetejava la Península després del pas de la tempesta Filomena. A més, el preu a l'engròs superarà novament els 200 euros/MWh, un valor que s'ha assolit en a prop del 80% dels dies de desembre i en vuit de les catorze primeres jornades de gener.

El rang de preus

Per franges horàries, el preu màxim per a aquest divendres es registrarà entre les 20:00 i la 21:00, amb 235,01 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 180,3 euros/MWh entre les 14:00 i les 15:00.

En el que va de mes, el preu de l'electricitat se situa de mitjana en 182,75 euros/MWh, un 24% més barat que el valor de desembre, el mes més car de la història amb 239,17 euros/MWh, però un 64% superior al preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més elevat des que existeixen registres.

Els preus del mercat a l'engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Pròrroga de la rebaixa fiscal

El govern espanyol ha ampliat fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans. 

En concret, s'han prorrogat fins al 30 d'abril les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, per ara, fins al 31 de març.

L'escalada de preus que afecta a gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del valor dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2).

La llum va tancar el 2021 com l'any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l'espiral alcista registrada en el 'pool' en el segon semestre. El mes de desembre va registrar un preu mitjà mensual al mercat a l'engròs elèctric de 239,1 euros, el mensual més alt de la història després de superar en més de 39 euros els 200 euros/MWh de l'octubre passat.