Enagás ha celebrat de manera virtual la final dels seus premis Ingenia Energy Challenge, impulsats per Enagás Emprende, programa d'emprenedoria corporativa i innovació oberta de la companyia. Després de la convocatòria llançada a empreses emergents i scaleups el mes de gener passat, Ingenia Energy Challenge ha rebut un total de 116 propostes per part de 107 participants, dirigides a impulsar la transició energètica a través de la innovació.

El projecte guanyador dins de la "categoria externa" —que aglutina totes les propostes d'emprenedors externs a Enagás— ha estat Orchestra. Aquesta empresa emergent proposa d'optimitzar el procés de captura de CO2 mitjançant el desenvolupament de membranes altament selectives que permeten separar el CO2 d'altres gasos. Aquesta proposta, que es troba ja en fase de pilot en entorn real, representa una oportunitat per descarbonitzar indústries amb elevades emissions i podria implantar-se en plantes d'upgrading de biogàs.

En la "categoria interna", que recull tots els projectes rebuts per part de professionals de Enagás, l'equip guanyador ha estat ADDENA, una proposta que promou el desenvolupament d'un mercat de producció de bioGNL a partir de biogàs. La seva tecnologia permet abordar la liquació del biogàs a micro escala en plantes allunyades de la xarxa de gasoductes i la liquació del gas evaporat produït en plantes de subministrament de GNL a vaixells (bunkering) aïllades de la xarxa.

Els millors projectes per transformar el sector energètic

A més, van rebre accèssits uns altres 3 projectes: B-Hydrogen, Solatom i Secure H2 storage inunderground, un projecte intern i dos externs, respectivament. B-Hydrogen proposa de produir hidrogen renovable a partir dels residus generats en el procés d'elaboració de la cervesa (bagàs); Solatom proposa de millorar l'eficiència energètica de sectors com l'industrial mitjançant calderes solars per generar calor de forma renovable; i Secure H2 storage inunderground planteja analitzar el comportament biològic en emmagatzemaments subterranis i la viabilitat d'emmagatzemar barreges de gas natural i hidrogen.

El Jurat dels premis Ingenia Energy Challenge està compost per directius de Enagás en representació de totes les àrees de la companyia i per professionals externs experts en emprenedoria i innovació.

El Conseller Delegat de Enagás, Marcelino Oreja, ha destacat que "l'emprenedoria corporativa és un suport imprescindible perquè companyies com Enagás avancin cap a una transició energètica justa de forma àgil i eficient. Les propostes que s'han presentat en els premis Ingenia Energy Challenge són punta de llança de la innovació per a la transició energètica que des de Enagás fomentem i impulsem".

Per la seva part, Fernando Impuesto, director general de Enagás Emprende, ha comentat que "aquesta primera convocatòria oberta dels premis Ingenia Energy Challenge és per a nosaltres molt especial. Suposa un pas més del nostre programa, creat en 2015, i l'oportunitat d'accedir a moltíssim talent, tant de dins com de fora de Enagás, capaç de generar noves oportunitats de creixement per a la companyia i el sector".

Premis a la innovació

Enginya Energy Challenge és l'evolució natural d'Ingenia Business, uns guardons nascuts el 2015 i inicialment destinats a professionals de Enagás. El seu objectiu era fomentar la cultura de la innovació i l'emprenedoria dins de la companyia i aprofitar tot el coneixement i talent intern per a la posada en marxa d'idees que transformessin el sector de l'energia. La bona acollida de les edicions anteriors ha portat Enagás a fer un pas endavant i obrir la convocatòria a emprenedors externs.

Aquests premis estan impulsats per Enagás Emprende, el Corporate Venturing de Enagás per a la inversió i acceleració d'empreses emergents i tecnologies innovadores en l'àmbit de la transició energètica i la descarbonització, amb especial èmfasi en gasos renovables, mobilitat sostenible, eficiència energètica, digitalització i altres projectes de tecnologies netes.

Des de 2015, Enagás Emprende ha invertit més de 23 milions d'euros en un total de 14 empreses (7 d'elles ideades per empleats): Vira Gas Imaging, E4Efficiency, Scale Gas, Gas2Move, Sercomgas, SIGUI, Bioengas, SEaB Energy, HYGEN, DualMetha, Premery, Trovant Technology, H2Greem i Solatom.

Tots els participants en aquests premis compten amb una formació específica en emprenedoria, innovació i creativitat. Enagás estudia totes les propostes rebudes i reconeix les que considera més innovadores i que aporten més al procés de transició energètica, brindant-los suport perquè puguin convertir-se en models de negoci viables amb accés un programa d'incubació empresarial.

 

Imatge principal: Imatge dels premis de Enagás. Enagás