El Port de Tarragona ha instal·lat avui biòtops a la punta del Miracle amb l'objectiu de recuperar poblacions d'interès pesquer com sèpies, calamars o pops, a més de fanerògames com la posidònia oceànica. Per dur a terme l'operació, s'han submergit set palets de biòtops a una profunditat d'entre deu i catorze metres.

Les peces, amb un disseny que s'inspira en restes arqueològiques romanes que imiten les troballes fetes a l'antic jaciment dels Carbuncles, s'han fabricat amb materials reciclats i biodegradables com moresc, palla o bambú, idonis per fomentar el desenvolupament d'algues i invertebrats.

Tenen una projecció de vida d'entre tres i cinc anys, de manera que quan es desintegrin es barrejaran amb la sorra de la platja sense causar cap dany al fons marí.

Agenda 2030

El projecte s'emmarca dins del Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona-Agenda 2030 i compta amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'actuació global -que contempla dues immersions més- té un pressupost de 15.000 euros.

Per submergir els palets de biòtops s'ha fet servir una embarcació del port tarragoní, i aquests s'han instal·lat concretament en punts on les espècies marines no s'han desenvolupat o bé en espais que pateixen problemes de degradació ambiental.

Segons ha declarat el director de l'equip de Tecnatox, Jaume Folch, es vol promoure la protecció i replantació de les fanerògames marines i de la posidònia perquè són "la base de la vida", ja que tots els peixos que es pesquen comencen al litoral, al costat de les platges: "Si perdem això, ho hem perdut tot", ha afegit Folch.

Oportunitat per atreure turisme

Per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el projecte suposa una "oportunitat" tant per atreure turisme nàutic com per ajudar el sector pesquer. I en la mateixa línia s'ha manifestat la rectora de la URV, Maria José Figueras, que ha destacat els estudis científics realitzats per desenvolupar aquestes peces: "Que siguin biodegradables és el que marca la diferència amb altres biòtops que circulen, la quantitat de recerca associada a la seva generació és el valor afegit".

La instal·lació a la punta del Miracle ha estat la primera de les tres intervencions previstes en el projecte. La segona i la tercera immersió es faran en les pròximes setmanes davant del dic de Llevant de les instal·lacions portuàries. En aquests espais s'instal·laran lloses pel replantat de posidònia i escenaris amb àmfores i cavitats, ja que d'aquesta manera les espècies marines podran colonitzar les estructures.