Set mesos després que s'activés el primer tram de la línia d'avals de l'ICO, el crèdit demanat per algunes de les pimes i autònoms es comença a exhaurir. La caiguda d'ingressos durant el primer confinament va obligar molts negocis a endeutar-se, pensant que l'activitat es reactivaria progressivament. Ara, amb l'aplicació de noves restriccions, bona part de les empreses han hagut de recórrer al crèdit que els restava, però cada cop tenen menys marge de maniobra.

"Si ara arribem justos a final de mes, imagina't al març", que és quan acaba el període de carència, diu la vicepresidenta del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, Maite Garcia. Segons Pimec, vora el 25% de les pimes que han demanat un crèdit ICO tindran dificultats per tornar-lo.

Per la patronal de les petites i mitjanes empreses, el gran error ha estat pensar que la recuperació econòmica tindria forma de "V". "La previsió era que a l'estiu es reactivaria la campanya turística i la recuperació seria ràpida; no es va tenir en compte una segona onada", comenta el director de Consultoria Estratègica i Finançament de Pimec, Pere Cots. Per altra banda, cal tenir en compte que gairebé la majoria dels préstecs s'han destinat al pagament de despeses ordinàries (per tant, a operacions que no generen valor afegit). "A 'grosso modo' el 30% dels ICO han servit per refinançar deutes, i la resta a cobrir necessitats corrents", explica Cots.

Pere Cots - acn

Foto: Pere Cots / ACN

Des de Pimec afirmen que, amb les noves restriccions, són diverses les pimes que els han traslladat la seva preocupació per la situació actual. En aquest sentit, la patronal demana que s'apliquin mesures com ampliar el període de carència dels ICO, allargar el venciment dels préstecs de cinc a vuit anys, atorgar ajudes directes als sectors més afectats i donar suport als fons propis de les empreses. En relació amb aquest últim punt, Cots apunta que es tracta d'una qüestió "imprescindible" si es volen aconseguir els fons de rescat europeus, que requereixen "capacitat inversora".

La restauració, el sector més perjudicat

El sector de la restauració és el que més avals ha sol·licitat des que es van activar les línies ICO. Segons l'últim informe publicat per l'Institut de Crèdit Oficial, que recull dades fins al 15 d'octubre, un total de 118.072 empreses de tot l'Estat vinculades al turisme, l'oci i la cultura van demanar avals per 11.732,8 milions, una xifra que representa el 15% del total. Arran de les noves restriccions, els ingressos al sector han tornat a caure de forma precipitada, i els negocis encaren el futur amb preocupació.

"Molts locals ja han consumit els ICO, perquè molts llogaters no han volgut abaixar els preus", explica Maite Garcia, també propietària de la cafeteria Sa Illa de Terrassa. "Si has demanat un ICO, tens contractats altres treballadors i has de pagar un lloguer, potser hauràs de tancar la persiana", apunta.

Autònoms contra les cordes

Els autònoms han protagonitzat el 32% de les operacions vinculades a la demanda d'un crèdit ICO –una de cada tres-, segons les últimes dades de l'Institut Oficial de Crèdit. I les restriccions per frenar l'expansió de la covid-19 a l'Estat no només han tingut efectes sobre l'hostaleria. Sectors com el del taxi també noten que el marge de maniobra és cada cop menor i volen fer palesa la seva preocupació.

"Ens estem ofegant", es queixa el José Mora, taxista a Barcelona des de fa dotze anys i que aquesta setmana va acudir a la concentració del sector a la plaça Espanya. "Ara ingresso uns 1.500 euros al mes, però haig de pagar dues hipoteques –la llicència i la casa- i les despeses del dia a dia; pràcticament he hagut de demanar diners a la meva família", explica, després de passar un estiu pràcticament sense turistes a la ciutat. Ell també ha demanat un ICO de 100.000 euros i diu que no vol tornar-ho a fer. "M'endeutaria més; si no puc pagar aquest, com pagaré el següent?", pregunta.

El govern espanyol, pendent d'arribar a un acord amb la Comissió Europea

Tot i que el govern espanyol encara no ha adoptat mesures per fer front a aquesta problemàtica, la ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja ha manifestat al llarg d'aquests últims dies que manté converses amb la Comissió Europea per allargar el període de carència dels ICO. Des del ministeri confien que s'acabi arribant a un acord, tant per "flexibilitzar els terminis" com "les carències". A hores d'ara, els préstecs avalats per l'Estat tenen un venciment de cinc anys i un període de carència d'un any (si res canvia, moltes empreses haurien de començar a retornar-los al març).

Catalunya, la segona comunitat que ha sol·licitat més avals

A 15 d'octubre, fins a 106.981 empreses de Catalunya han demanat avals per 14.671,8 milions. En total, les companyies del territori han sol·licitat finançament per un import de 19.155,2 milions. Catalunya és, segons les dades de l'ICO, la segona comunitat de l'Estat que més avals ha sol·licitat (el 18,6% del total), només superada per Madrid (20,7%).