El president de PIMEC, Josep González, ha assegurat que és "absolutament necessari i fonamental" situar les petites i mitjanes empreses "al centre" dels fons europeus.

Així s'ha posicionat PIMEC a l'acte 'Els nous fons europeus. Quan i com arribaran a les pimes' que ha tingut lloc avui. La patronal ja ha recollit més de 200 propostes, amb una inversió mitjana de 300.000 euros, per optar als fons Next Generations EU. D'aquestes, un 60% estan centrades en la digitalització i un 35% en la sostenibilitat.

La patronal de la petita i mitjana empresa catalana també ha reclamat ajudes directes per garantir la supervivència d'aquestes companyies. Per la seva banda, el govern espanyol preveu destinar 7.222 milions d'euros a la 'Política Industrial Espanya 2030' i 2.262 milions a l'impuls de les pimes en els pròxims dos anys.

Afavorir les pimes

El secretari general d'Indústria i Pimes del govern espanyol, Raúl Blanco, ha assegurat que la majoria de les línies plantejades en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Estat aniran dirigides a les petites i mitjanes empreses. "Això no va només de grans empreses, de l'IBEX-35 o de les grans consultores que recolliran els projectes. Això va dels Pressupostos Generals de l'Estat, convocatòries que es publicaran al BOE i que, per tant, les empreses es presentaran i d'acord amb els seus projectes seran beneficiaries o no de les ajudes", ha afirmat en l'acte.

La línia d'impuls a les pimes preveu una inversió de de 2.262 milions d'euros en els pròxims dos anys i contempla la creació d'una llei estatal a l'emprenedoria, el foment d'Espanya com a nació emprenedora o l'enfortiment del sistema de garanties, entre altres.

El component de la 'Política industrial d'Espanya 2030' preveu impulsar la modernització i la productivitat de l'ecosistema espanyol de indústria i serveis mitjançant la digitalització de la cadena de valor, l'impuls de la productivitat i la competitivitat dels sectors estratègics claus a la transició tecnològica i la transformació digital. El govern espanyol destinarà 7.222 milions d'euros a aquest àmbit entre 2021 i 2023. D'aquests, 5.272 milions provindran dels pressupostos de l'Estat i els 1.950 restants, dels fons europeus. 

Transició ecològica i digital

La directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea, Maria Teresa Fábregas, ha insistit en la importància d'apostar per la transició ecològica i digital en el pla estatal i ha recordat que les mesures proposades s'hauran d'acompanyar d'un calendari d'inversions. Per altra banda, Fábregas ha assegurat que les petites i mitjanes empreses tindran un "rol molt important" en els fons europeus, ja que vertebren l'economia europea, amb un pes del 99% del teixit empresarial i més de la meitat del PIB europeu.

Fábregas ha assegurat que els plans de recuperació poden oferir a les pimes una "gran oportunitat" per impulsar capacitats digitals i aplicar la transició ecològica. En aquest sentit, ha demanat a aquestes empreses "diàleg obert" amb les persones encarregades de dissenyar el pla de recuperació de l'Estat i ha recordat que el govern espanyol serà l'encarregat de decidir com executar els fons europeus.

Per aquest motiu, el president de Plataforma Pymes ha demanat deixar els préstecs per a les grans empreses i dotar de subvencions a les petites i mitjanes empreses. El secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha reconegut que la falta de solvència i liquiditat és un "vertader problema" per aquestes empreses i també ha valorat la importància de portar a termes "reformes estructurals" al país.

Ajudes condicionades

En qualsevol cas, l'aplicació dels fons europeus està condicionada a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2021, actualment en tràmit, i l'aprovació del pla de recuperació per part de la Unió Europea. 

En aquest sentit, el president de Plataforma Pymes, José Luis Roca, ha recordat que l'aprovació dels fons europeus està bloquejada per Polònia i Hongria. La directora de la Unitat Especial de Recuperació de la Comissió Europea ha reconegut que aquest fet pot provocar un endarreriment en l'arribada dels fons, si bé s'espera que sigui només de pocs mesos. Fábregas ha assegurat que el veto d'aquests dos països és "terrible" perquè bloqueja els pressupostos de la Unió Europea, però ha explicat que s'està treballant per arribar al "consens adequat" i permetre que els fons puguin arribar a l'Estat a la segona meitat de 2021.