El PIB català va créixer un 5,8% el 2021, una dècima menys que el que estava previst pel Govern, però vuit dècimes més que la mitjana espanyola, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest organisme, que el passat mes de febrer va estimar l'increment assolit el 2021 en el 5,9%, finalment ha corregit lleugerament a la baixa el seu càlcul i assegura que el PIB català va assolir els 244.172 milions el 2021, impulsat per factors com la demanda interna. El consum de llars va incrementar-se un 5,2% en termes interanuals, una dada que contrasta amb la davallada del 12,1% registrada l'exercici anterior. En paral·lel, la formació bruta de capital va créixer un 8,1%, compensant parcialment la caiguda de l'11% corresponent al 2020.

Pel que fa al consum de les administracions públiques, aquest va augmentar un 3,3%, situant-se en valors similars a l'any anterior. Els sectors econòmics més actius l'any 2021 van ser els serveis i la indústria, amb creixements de l'activitat del 6,3% i del 5,3%, respectivament. En el cas dels serveis, l'activitat amb la recuperació més intensa va ser l'hostaleria, amb un augment del 14%, que també va ser la més afectada per les restriccions vinculades a frenar l'expansió de la covid-19. Pel que fa a la indústria, destaca al bon comportament de les empreses químiques, metal·lúrgiques i alimentàries, mentre que la fabricació de vehicles de motor va ser la que va generar una aportació més negativa. El comerç exterior també va aportar dades positives, les exportacions totals van incrementar-se un 13,8% el 2021, mentre que les importacions ho van fer un 13,8%. Pel que fa al consum dels estrangers al país, aquest va incrementar-se un 44,8%, compensant parcialment la forta davallada registrada el 2020 (-78,3%). Això s'explica perquè, si bé les exportacions de béns i serveis van assolir el valor més alt de la sèrie històrica, per sobre del 2019, el consum dels estrangers al territori només es va recuperar en part. 

Recuperació 

En termes absoluts, el producte interior brut català va assolir els 244.172 milions d'euros el 2021, el que suposa una recuperació a preus corrents del 97,1% respecte als valors de 2019, abans de l'esclat de la pandèmia, i del 93,4% eliminant l'evolució dels preus. Així doncs, encara que Catalunya va experimentar un creixement notable, per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que se situa en un 5,3 %, no ha aconseguit recuperar encara els nivells d'activitat previs a la pandèmia. De fet, el creixement obtingut el 2021 és una mica inferior a l'estimat pel Govern, que el passat octubre va elevar les seves previsions per 2021 del 6 al 6,4%. 

El creixement del PIB durant el darrer trimestre de l'exercici, amb un augment del 6,3%, millora les dades del trimestre anterior, quan l'economia catalana va créixer un 3,9% en termes interanuals. Per part de la demanda, tots els components principals van mostrar una tendència positiva. La demanda interna va incrementar-se un 3,4% -quatre dècimes menys que el trimestre anterior-, impulsada pel consum de les llars, amb un 3,5% i la formació bruta de capital un 4,7%. L'administració pública, per la seva banda, va incrementar la despesa un 1,8% en termes interanuals. Pel que fa als diferents sectors econòmics, l'activitat es va incrementar en tots excepte l'agrari. Els serveis van accelerar el seu ritme de creixement, un 8,5%, mentre que la millora del PIB industrial va ser més discreta marcant només un 1,4%. La construcció va registrar una taxa de variació interanual de l'1,6%, mentre que el PIB del sector agrari va retrocedir un 1,5%.