"Si Catalunya fos independent, no només les pensions estarien garantides sinó que la sostenibilitat del sistema milloraria." Aquesta és una de les grans conclusions de l'estudi "Els fons de la Seguretat Social a Catalunya, Evolució Financera i principals indicadors que incideixen en la viabilitat de les pensions a Catalunya" elaborat amb dades del Ministeri d'Ocupació i la Intervenció General de l'Estat (IGAE) i presentat conjuntament pels departaments d'Economia i Treball de la Generalitat. 

En aquest sentit, la consellera de Treball, Dolors Bassa, s'ha atrevit fins i tot a augurar que una Catalunya independent aconseguiria revaloritzar les pensions per damunt del 0,25%. Alhora, s'ha mostrat convençuda que Catalunya aconseguirà "l'equilibri pressupostari" de la part contributiva del sistema (representa un 90% del total, inclou les pensions per jubilació i es finança per les cotitzacions) durant la primavera de 2018.

De moment, Catalunya ja ha reduït un 72,5% aquest dèficit de la part contributiva, de 2.807 milions a 772 milions, entre 2013 i 2016 mentre que Espanya només ho ha aconseguit en un 56,3%.  "La sostenibilitat del sistema de seguretat social catalana està garantida, així ho demostren els factors econòmics i de treball, i estem més preparats per assumir la solvència dels pensionistes", ha reivindicat. 

La negociació

Amb pas ferm cap el referèndum, el secretari de Treball, Josep Ginesta, ha volgut deixar també molt clar que les pensions i altres prestacions de la seguretat social de Catalunya "estan garantides passi el que passi l'1 d'Octubre." El motiu? "Les pensions són un dret i una obligació dels governs". Tant de l'Estat espanyol com català. 

El secretari d'Economia, Pere Aragonès, entén que Catalunya no pot "assumir obligacions dels altres unilateralment". D'aquesta manera, s'ha donat per fet que hi haurà una negociació i "acord bilaterals" entre governs per garantir les pensions. Tot i que la voluntat és que el govern català pugui començar a pagar-les "com més aviat millor", Ginesta ha explicat que d'entrada ho haurà d'assumir l'executiu espanyol fins que es faci la repartició d'actius i passius i la Generalitat tingui totes les dades. 

"A la nova república, hem de fer el repartiment d'actius i passius. Qui té la obligació de pagar? Els que han cotitzat en un Estat espanyol han de cobrar en un Estat espanyol, els que han cotitzat en una república catalana, han de cobrar d'una república catalana. No té a veure ni on vius ni quina nacionalitat tens. Hem d'acordar els diners de les cotitzacions i és un tema de pacte i de conveni", ha sentenciat Bassa. 

Més i millor

Segons l'estudi, Catalunya presenta un millor mercat laboral i uns millors salaris que la resta de l'Estat. Amb les dades a la mà, la seva taxa d'ocupació (de 20 a 64 anys) és del 70,1% respecte al 63,9% espanyol mentre que cada afiliat català ha cotitzat 6.365 euros de mitjana al 2016, un 7,7% més que l'agregat estatal. 

Encara més. La directora general d'anàlisi econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas-Guix, ha recordat que tot i que Catalunya representa un 16% del conjunt de la població espanyola, compta amb el 17,3% de la població ocupada, el 16,6% de la població activa i només amb el 12,3% de l'atur registrat. De la mateixa manera, el conjunt d'ingressos i despeses de la seguretat social catalana ha tancat el 2016 amb un dèficit de 1.308 milions, el que suposa el 7,2% del total espanyol que és de 18.096 milions. 

Fins i tot dins un context generalitzat de dèficit del sistema de pensions a causa de la crisi econòmica i del progressiu envelliment de la població (més esperança de vida), Catalunya presenta un balanç "menys negatiu" que Espanya en la seguretat social. O dit d'una altra manera, depèn menys de recursos públics addicionals per finançar les prestacions com l'endeutament o les transferències. 

Adéu a la guardiola

A tot plegat, el govern també ha remarcat que el fons de reserva de la seguretat social ha caigut en picat. Dels 66.000 milions d'euros registrats durant el 2011, un 6,2% del PIB, s'ha desinflat fins a l'1,4% del PIB i es preveu que aquest mateix 2017 quedi totalment liquidat. Adéu a la guardiola espanyola de les pensions.