La publicació dels papers de Panamà ha posat en dubte el funcionament del sistema financer mundial, però també el Govern panameny. Aquest país centreamericà havia fet grans esforços per treure's la imatge de paradís fiscal, i de fet, ja havia sortit de la llista dels països del Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI) que no col·laboren amb la lluita contra el blanqueig de capitals. També alguns països, com Espanya, l'havien tret de la seva llista negra. Aquesta imatge, però, ha quedat ara ben esquitxada. 

Per aquest motiu, el Govern panameny ha sortit en la seva pròpia defensa. Panamà ha apel·lat aquesta matinada a la responsabilitat compartida per enfrontar el "repte" que constitueix la filtració massiva de documents de la firma panamenya Mossack Fonseca en la lluita per la transparència dels sistemes financers globals. Diversos portaveus oficials també han destacat que la filtració, difosa pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, només es refereix a una de les moltes firmes d'advocats panamenyes i no involucra el poderós centre bancari internacional del país, el pilar econòmic del qual és el sector dels serveis i la logística.

El president panameny, Juan Carlos Varela, va dir que donava la "benvinguda a qualsevol" publicació o investigació "que protegeixi els sistemes financers de Panamà i el món", i que "aquest tipus de repte" reafirma el seu compromís "de continuar lluitant per la transparència". Varela va afirmar que el seu Govern ha pres "decisions molt clares i puntuals per protegir" el sistema financer, que van permetre la sortida del país el febrer passat i en un "temps rècord" de la llista grisa del GAFI. Panamà va ser introduït a la llista el juliol del 2014, i en va sortir al febrer de l'any passat.

També la vicepresidenta i cancellera panamenya, Isabel De Saint Malo de Alvarado, va dir a Roma, en una visita institucional, que l'escàndol dels papers de Panamà afecta la imatge i il·lustra "un flagell global". "Aquí no estem parlant només de Panamà, desafortunadament. Hem d'aspirar a la col·laboració de la resta dels països perquè aquest és un flagell global", va dir De Saint Malo, que va valorar que al llistat filtrat "no hi ha ni un sol banc panameny esmentat, hi ha bancs d'altres llocs".

Diumenge, el Ministeri Públic panameny ja va anunciar que investigarà els presumptes delictes revelats en la filtració massiva, catalogada com la més gran de la història del periodisme. De fet, la majoria dels països afectats per la filtració també han anunciat que investigaran el cas. Ahir la fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola ja va obrir-ne diligències.