El glioblastoma és el tumor cerebral més comú i agressiu en adults, amb una esperança mitjana de vida que no arriba als 15 mesos. Una nova teràpia no invasiva, coneguda com a TTFields (camps elèctrics tumorals), ha demostrat que pot prolongar de forma significativa aquesta supervivència. S'aplica ja en més de 15 hospitals públics espanyols i la seva eficàcia està avalada per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) i pel Grup Espanyol d'Investigació en Neurooncologia (GEINO), per la qual cosa pacients amb càncer cerebral reclamen un accés just a aquesta teràpia.
Tanmateix, no tots els pacients poden beneficiar-se d'aquesta tecnologia. No per raons mèdiques, sinó per viure en una comunitat autònoma on encara no està implantada en gran part dels seus centres. És una realitat que afecta a pacients d'Euskadi, Andalusia, Comunitat Valenciana o Balears, per esmentar algunes regions, que veuen com pacients amb el seu mateix diagnòstic sí que accedeixen al tractament a certs hospitals de determinades regions, com és el cas de Madrid, Catalunya, Galícia o Castella-La Mancha.
"Estem parlant d'una teràpia senzilla d'utilitzar, que no requereix hospitalització, no té efectes adversos i pot prolongar significativament la supervivència en alguns casos. I tot i així, es continua negant a molts pacients per una qüestió purament territorial", va afirmar José Luis Mantas, president de l'Associació de Pacients de Tumors Cerebrals i del Sistema Nerviós Central (ASTUCE Spain).
El dispositiu de TTFields es porta en una motxilla i es connecta a una sèrie d'elèctrodes col·locats en el cuir cabellut. Emet camps elèctrics de baixa intensitat que frenen la divisió de les cèl·lules tumorals sense fer malbé el teixit sa. El seu ús és diari i continu, però permet al pacient seguir amb la seva vida: no hi ha ingressos, no hi ha efectes secundaris, no hi ha més toxicitat.
Les dades clíniques indiquen que els pacients que l'utilitzen més del 90% del temps requerit poden multiplicar per sis les seves possibilitats de viure més de cinc anys. Un avenç sense precedents des que, el 2005, es va introduir el tractament estàndard basat en cirurgia, químio i radioteràpia. "A la Comunitat de Madrid, per exemple, l'Hospital Clínic San Carlos ja ha tractat vuit pacients amb TTFields, i els resultats són molt positius. Però en altres regions continuem esperant una decisió política o administrativa mentre les setmanes passen", lamenta Mantas.
ACCÉS DESIGUAL
La falta d'implantació de TTFields no es deu que no estigui aprovat, ja que està registrat en Europa i Espanya, inclòs a la base de dades de tecnologies sanitàries i recomanat per experts. Tampoc no és un problema de cost, segons els pacients. "Els glioblastomes representen només el 15% dels tumors cerebrals, i aquests a penes el 2% de tots els càncers. L'impacte pressupostari seria mínim", expliquen des d'ASTUCE Spain. I, tanmateix, el benefici per a les famílies seria enorme.
A Andalusia, per exemple, on s'estima que es diagnostiquen uns 160 nous casos de glioblastoma a l'any, ni un sol hospital públic no ofereix TTFields. L'associació ha sol·licitat formalment la seva incorporació al Servei Andalús de Salut, sense resposta fins ara.
A la Comunitat Valenciana, la situació és similar. "No estem demanant un privilegi, sinó una oportunitat. I el dret que la qualitat de vida no depengui del mapa autonòmic", insisteixen des d'ASTUCE en representació dels pacients espanyols.
TESTIMONIS
És el cas d'A. P. O., va haver de recórrer a una clínica privada a Madrid perquè la seva mare pogués rebre el tractament. "Hem gastat més de 300.000 euros. No tothom pot fer això. I no hauríem d'haver de fer-ho", denúncia.
La Llei General de Sanitat i la Llei de Cohesió del Sistema Nacional de Salut estableixen que tots els ciutadans han de tenir accés equitatiu als tractaments disponibles a Espanya. "Quan una tecnologia està aprovada, recomanada i ja s'està utilitzant en hospitals públics, impedir el seu accés en altres comunitats podria suposar una vulneració d'aquest dret", adverteixen des d'ASTUCE Spain.
Mentrestant, els pacients en regions com Múrcia, que ja ha començat a incorporar TTFields, celebren la decisió. "No cura, però canvia totalment les perspectives. I sobretot, ens dona temps", explica una pacient en tractament que prefereix no donar el seu nom.
ALTRES PAÏSOS
La implantació desigual contrasta amb el que passa en altres països. França, Alemanya, Itàlia, Àustria, Suècia, el Japó o els Estats Units ja han integrat els TTFields als seus sistemes sanitaris. "Espanya no pot quedar-se enrere. I molt menys fragmentada per regions", apunta ASTUCE Spain.
Des de l'associació ofereixen col·laboració tècnica i científica per donar suport a l'avaluació i incorporació dels TTFields allà on encara no estan disponibles. "Tenim professionals formats, evidència clínica, pacients disposats. L'únic que falta és voluntat política", conclouen.
Perquè, com apunten, en malalties com el glioblastoma, "cada setmana compta". I quan l'accés depèn del lloc en què un viu, no estem davant d'un problema sanitari, sinó davant d'un problema de justícia.
A més, des de l'associació, recorden que a la desigualtat d'accés se suma "la falta d'interès en la investigació a tumors cerebrals, el càncer més freqüent en nens fins als caute anys i la principal causa de mort per càncer en aquesta edat i fa que estiguem abocats a la ignorància i la desesperança".