El creixement econòmic d'Espanya comença a desaccelerar-se. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a la baixa les projeccions de creixement per a l'Estat, que aquest any creixerà a un ritme del 2,6%, dues dècimes per sota del seu anterior pronòstic.

Alhora, preveu un creixement del 2% el proper exercici, davant la seva anterior previsió del 2,4%, i l'1,9% el 2020, segons recull l'última edició del seu informe 'Perspectives Econòmiques 2018', en què també denota un empitjorament dels seus pronòstics de dèficit.

D'aquesta manera, les noves previsions de l'organització internacional coincideixen amb les del govern espanyol respecte al 2018, encara que es mostren lleugerament menys optimistes de cara a 2019, quan l'Executiu preveu una expansió del PIB del 2,3%.

Alentiment de la demanda

La institució amb seu a París assenyala que les favorables condicions financeres, la fortalesa de l'ocupació i algunes mesures pressupostàries, com les pujades dels salaris i les pensions, segueixen recolzant el consum privat, mentre la inversió empresarial continua creixent impulsada pels baixos costos de finançament i la millora de marges de benefici.

"La demanda domèstica s'alentirà a mesura que el ritme de creació d'ocupació es modera i la taxa d'estalvi de les llars comença a estabilitzar-se a les seves baixos nivells actuals", apunta l'OCDE, subratllant que la demanda domèstica seguirà sent el principal motor de creixement d'Espanya, fins i tot després que s'hagin dissipat els "vents de cua" dels baixos preus del petroli i menors impostos.

D'altra banda, l'OCDE ha empitjorat les seves projeccions de dèficit del 2,7% del PIB aquest any i al 1,8% el 2019, quan els seus anteriors pronòstics apuntaven a un desequilibri negatiu del 2,4% i del 1,5% respectivament. Així mateix, de cara al 2020, la institució preveu que el dèficit d'Espanya se situarà en el 1,2% del PIB.

"El Govern hauria atenir-se als objectius de consolidació fiscal a mitjà termini per garantir una reducció duradora de la ràtio de deute públic, i qualsevol sorpresa positiva del creixement hauria d'usar per reduir més el deute", exposa l'organització.

La temporalitat, el repte del mercat laboral

Pel que fa al mercat laboral espanyol, l'OCDE subratlla la seva segmentació, amb elevades taxes d'atur juvenil i de llarga durada, així com de contractes temporals. "Continuar els esforços per lluitar contra l'abús de la contractació temporal és clau per reduir la dualitat del mercat", sosté l'OCDE, que recomana millorar la coordinació entre serveis socials i d'ocupació per reduir l'atur i les desigualtats.

En aquest sentit, donada l'elevada proporció de llocs de treball temporals i a temps parcial, l'organització espera que el creixement dels salaris seguirà sent moderat, mentre la taxa d'atur continuarà sent alta. En els seus pronòstics, l'OCDE preveu que la taxa d'atur d'Espanya baixarà al 15,3% aquest any, dues dècimes menys del que s'havia anticipat anteriorment, mentre que el 2019 se situarà en el 13,8% i d'aquí baixarà al 12, 5% el 2020.

D'altra banda, la institució considera necessari garantir la implementació de reformes estructurals prèvies per abordar la fragmentació dels mercats de productes amb la finalitat de generar economies d'escala.

Així mateix, l'OCDE aconsella incrementar la provisió d'educació per a infants de 0 a 3 anys per tal d'impulsar la incorporació al mercat laboral de les dones i millorar la formació futura, especialment en el cas de nens procedents d'entorns menys avantatjats.