El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) apunta que "pot haver-hi recorregut" per "una millora salarial no inflacionària" al mercat laboral català, arran de la "previsible" disminució dels costos laborals unitaris. Aquesta és una de les conclusions principals de la Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya 2016, que el president del CTESC, Luís Franco, i la consellera d’Afers Socials, Treball i Família, Dolors Bassa, han presentat aquest divendres al matí. 

Més concretament, el Consell assenyala que la productivitat dels treballadors ha estat superior a la "molt modesta" evolució dels costos laborals, que "pràcticament no ha augmentat en termes mensuals i ho ha fet en el 0,5% en termes de cost per hora efectivament treballada".

Pel que fa l'ocupació,es destaca que el 2016 ha estat l'any que ha registrat l'increment de població ocupada més gran dels darrers tres exercicis de creixement consecutius.

Treball a temps parcial

La Memòria del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya constata que la taxa de treball a temps parcial es manté força per sobre de la que existia el 2008 i que ha reputat durant el 2016, en contrast amb el descens experimentat el 2015. El Consell assenyala que la majoria de treballadors a temps parcial ho són de forma "involuntària" i preferirien treballar més hores.

"És destacable el creixement del nombre de persones ocupades amb contractes temporals", destaca l'informe que recull que la meitat de la nova ocupació creada durant el 2016 ha estat a través d'un contracte temporal. La taxa de temporalitat, que ha seguit una tendència a la baixa durant bona part de la crisi, està repuntant des de 2013 i durant el 2016 s'ha tornat a situar a nivells propers al 2008, primer any de la crisi econòmica.

Polítiques d'ocupació

La Memòria també destaca que s'ha reduït el pes de les llars amb tots els membres actius a l'atur, però alhora disminueix el nombre de persones beneficiàries de prestacions per desocupació. En aquest context, el president del CTESC ha reclamat que les administracions continuïn apostant per destinar recursos a les polítiques de foment de l'ocupació.

El CTESC denuncia que els indicadors de risc de pobresa i exclusió social a Catalunya "són encara elevats" i, en aquest sentit, valora positivament la signatura de l'acord per posar en marxa a partir de setembre una renda garantida de ciutadania. El Consell afirma que la RGC pot contribuir a reduir la pobresa i a la inclusió social i recorda que la iniciativa tindrà un cost d'entre 500 i 600 milions d'euros per als pressupostos públics.

"Tolerància zero amb l'atur"

En la seva intervenció, Bassa ha posat de relleu “l’evolució positiva de l’economia catalana”, que té una tendència de creixement del 2,9% de cara al 2017. Dintre d'aquest augment d'ocupació, ha volgut destacar el paper de les empreses d’economia social, que han generat 185.000 nous llocs de treball, i ha insistit que hi ha d’haver “tolerància zero amb l’atur”.

Tot i la millora de les dades quantitatives, ha admès que “falten dades qualitatives”, ja que “el 70% de les noves contractacions han sigut per menys d’un mes”. També ha anunciat que la Renda Garantia de Ciutadania, que s’ha d’aprovar dimarts vinent al Parlament, serà una eina important per reduir la pobresa.