MicroBank, el banc social de CaixaBank, ha injectat 25,8 milions d’euros en microcrèdits entre gener i setembre de 2021 per donar suport a emprenedors que han necessitat l’assessorament d’entitats col·laboradores de l’àmbit social. Aquesta xifra representa un increment del 68,5% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquest creixement s’explica per la reactivació de l’activitat després de la fase més dura de la pandèmia, que ha derivat en un augment de la demanda per part d’emprenedors en els nou primers mesos de l’any, així com per la labor exercida per les més de 300 entitats que col·laboren amb MicroBank per ajudar als emprenedors a portar a terme el seu projecte de negoci.  

En total, des de principis d’any s’han materialitzat 1.392 operacions d’aquest tipus. L’import mitjà dels microcrèdits dirigits a emprendre un negoci subscrit gràcies a la col·laboració d’aquestes entitats s’ha situat en els 18.540 euros. El 49% de les persones beneficiàries d’aquests microcrèdits han estat dones, enfront del 51% dels homes. Per edats, les franges de 26 a 35 anys i de 36 a 45 anys són les que més operacions han subscrit (amb un 34% i un 33% del total, respectivament), seguides de les de 46 a 55, 18 a 25 i 56 a 65 anys.

Dinamització de projectes d’autoocupació 

“El paper que exerceixen les més de 300 entitats que col·laboren amb MicroBank és essencial per a la dinamització de projectes d’autoocupació i microempreses a Espanya dels col·lectius més vulnerables”, explica Cristina González Viu, directora general de MicroBank, qui es mostra confiada a continuar sumant entitats col·laboradores en el futur amb l’objectiu comú de generar riquesa i benestar en el territori.

Algunes de les entitats més destacades pel que fa a número i import d’operacions són Incorpora-Fundació "la Caixa", Andalucía Emprende, les Cambres de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Espanya, el Instituto de las Mujeres, Creu Roja, Servicio Canario de Empleo o Fundación Acción contra el Hambre.

Marc Simón, subdirector de la Fundació “la Caixa”, assegura que “el suport a emprenedors és una de les línies d’actuació del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” que s’ha consolidat en els últims anys i ha demostrat la seva eficàcia per a fer costat a persones en situació de vulnerabilitat que volen posar en marxa el seu propi projecte. La col·laboració amb MicroBank ens permet continuar treballant per a propiciar la creació de nous negocis i sumar més històries d’èxit”.

Rosa Siles, directora d’Andalucía Emprende, entitat dependent de la Conselleria d'Ocupació, Formació i Treball Autònom de la Junta d'Andalucia, valora de manera molt positiva la col·laboració amb MicroBank: “Per a Andalucía Emprende, i sobretot, per als emprenedors, els autònoms i les startups andaluses, és una oportunitat poder col·laborar amb MicroBank en la promoció de l’autoocupació i l’activitat emprenedora, perquè suposa facilitar-los l’accés al crèdit, un dels principals obstacles a l’hora d’emprendre, que s’agreuja encara més quan el moment, com ara, és convuls, a conseqüència de la crisi. La capacitat i el talent emprenedor que hi ha a Andalusia mereixen aquest suport que els oferim, a través de la col·laboració publicoprivada, perquè els sigui més fàcil materialitzar les seves idees de negoci. La nostra col·laboració està donant excel·lents resultats i continuarem sumant instruments i recursos per ajudar i facilitar el camí de l’emprenedoria als seus protagonistes” ha afirmat.

Maika Sánchez, directora de l’Àrea d’Ocupació de Creu Roja, subratlla els òptims resultats collits fruit de la cooperació conjunta amb MicroBank. “A Creu Roja tractem cada dia amb persones que es troben en risc d’exclusió financera. El nostre coneixement de la seva situació i els serveis d’assessorament i suport tècnic que oferim, units a la intensa labor de MicroBank en la concessió de microcrèdits, s’han consolidat en els últims anys com un tàndem perfecte en pro de la creació de projectes d’autoocupació per part de col·lectius vulnerables”, assenyala Maika Sánchez.