Posar la situació política com una excusa per acomiadar treballadors no és una pràctica acceptable en general, però és l'excusa que utilitzen a l'emblemàtic Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I. Segons ha pogut saber El Nacional, l'hotel ha acomiadat fins a 15 treballadors al·legant que "la incertesa política a Catalunya ha tingut un fort impacte al sector hoteler", però l'empresa es basa en prediccions "a mitjà termini" i dades que no s'adiuen als resultats del sector.

En els documents d'acomiadament que l'empresa ha fet arribar als treballadors afectats i als quals ha tingut accés El Nacional, l'hotel hi explica que "la situació actual política a Catalunya, en la qual s'estan produint fets rellevants com la sortida de nombroses importants empreses catalanes traslladant el seu domicili social i fiscal a altres punts d'Espanya, està produint una situació d'incertesa rellevant pel sector hoteler a Catalunya". 

Un dels afectats, A.A.G., de 57 anys d'edat, explica a El Nacional que l'empresa el va decidir acomiadar a finals d'agost d'aquest any "després de més de vint anys treballant-hi com a subcap de manteniment". L'afectat explica que "entre altres falsetats, l'empresa justifica la seva decisió al·legant suposades causes productives" i vincula l'acomiadament a "la situació actual política a Catalunya". 

Joan Bagué, l'advocat d'un d'aquests casos d'acomiadament, ha assegurat en declaracions a El Nacional, que es tracta d'un cas "d'acomiadament improcedent", i que la "justificació que l'empresa dona no té fonaments sòlids". L'empresa al·lega, entre altres coses, "la deslocalització d'empreses rellevants a Catalunya", que asseguren en la carta d'acomiadament que "redueix el PIB català i la recaptació d'impostos, així com un efecte desmoralitzador entre els ciutadans". Bagué considera que aquesta justificació no se sustenta ja que "ja sabem que la deslocalització no afecta l'economia real". 

Part de la carta d'acomiadament es pot veure a continuació:

Despido Improcedente

La indemnització barata

Al·legar motius econòmics permet a l'empresa pagar "la indemnització barata" als treballadors. Es tracta, en gran part, d'un perfil d'empleats que fa més de vint anys que treballen a l'empresa, per la qual cosa els corresponen sous força elevats, i, conseqüentment, una indemnització cara. Amb tot, però, amb aquestes justificacions l'empresa pot utilitzar la indemnització barata, que correspon al pagament de vint dies per any treballat. "No hi ha cap llei que prohibeixi expressament al·legar causes polítiques", explica Bagué, però el que és il·legal és al·legar causes inventades. D'aquesta manera, si l'empresa no pot justificar el que diu, serà un acomiadament improcedent. 

És per aquest motiu que, segons ha explicat l'afectat A.A.G., "en vistes que aquestes justificacions no tenen cap fonament i davant la inexistència de causes reals objectives que justifiquin el meu acomiadament, he presentat l'oportuna demanda d'acomiadament davant els Jutjats del Social de Barcelona". El judici ja té data, assignat pel proper 19 de març. 

Les mentides sobre la inestabilitat, l'excusa

Les diverses fonts contactades per aquest mitjà coincideixen en el fet que les justificacions de l'empresa "no tenen cap sentit". Paco Galván, el responsable del sector de l'hostaleria del sindicat Comissions Obreres (CCOO) assegura que "no té cap consistència jurídica" i que és "clarament una improcedència". A més, assegura que no s'havia trobat amb cap cas com aquest, i que "ni en plena voràgine del procés m'he trobat amb empreses que es posicionin d'aquesta manera i utilitzin la situació per fer fora empleats". 

Alhora, les fonts consultades expliquen que les dades no s'aguanten. El 2018 ha estat un bon any pel turisme a Catalunya, si bé no s'han batut rècords, les xifres de pernoctacions i de despesa turística han estat elevades. Les darreres dades públiques del turisme a Catalunya fomenten "la bona marxa del turisme", amb un total de 2.005.260 turistes estrangers el mes de setembre, un 0,3% més que el mateix mes de l'any passat, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Alhora, Catalunya té la major despesa turística del total acumulat al'Estat (el 23,4%) en els primers nou mesos de l'any, fins a 16.801 milions d'euros; i és el principal destí turístic de l'Estat, segons dades del Govern i l'Idescat. 

Per últim, l'empresa argumenta que "de reproduir-se el 2018 nous episodis de tensió per una nova situació d'inestabilitat política a Catalunya, això podria arribar a restar 0,5% de creixement al Pib turístic d'Espanya el 2018" però ho basa en una situació d'hipòtesi. D'aquesta manera, balla l'argument de l'acomiadament d'aquestes 15 persones de l'hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona, però l'última paraula la tindran els tribunals.