Més de la meitat dels aturats a Catalunya corren el risc de convertir-se en crònics. Amb relació a l'any passat, els aturats de llarga duració, aquells que fa més d'un any que estan sense feina, han crescut un 79% a Catalunya a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19 segons informe l'Observatori del Treball i Model Productiu. Pel que fa al global d'aturats, les persones sense ofici han crescut un 21,3% a Catalunya, la quarta comunitat que ha guanyat més aturats després de les Balears, les Canàries i Madrid.

Pel que fa al gènere, les dones, amb un 55% d'atur, segueixen sent majoria, igual que els majors de 45 anys, que representen més de la meitat del total. Ara bé, durant el març de 2021 l'atur masculí ha crescut un 24,1% respecte al del 2020, mentre que l'atur femení ha estat de menor intensitat, amb una pujada del 19,1%. Tot i això, la franja d'edat que més aturats ha sumat en l'últim any és la dels menors de 25 anys, que ha crescut un 28,6%.

La conseqüència més greu de la crisi provocada per la Covid ha estat l'allargament de temps d'aturada, segons conclou l'Observatori. Els de llarga duració han augmentat un 79%, però les persones que porten entre 6 i 12 mesos sense feina han crescut un 99,7%. Per contra, la xifra d'aturats que fa menys de 6 mesos que són l'atur s’ha reduït de forma destacada, concretament un -42,7%.

Pel que fa als territoris, la demarcació de Barcelona concentra més de la meitat dels aturats (73%), seguit, de lluny, per Tarragona (12%), Girona (10%) i Lleida (5%). A escala comarcal sobresurt el Barcelonès amb el 28,6% de l’atur català. En canvi, Girona (+36,4%) i Lleida (+25,8%) són les demarcacions on més creix l'atur i en l'àmbit comarcal són l'Aran, la Cerdanya, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, totes quatre amb pujades superiors al 50%.

Agricultura i serveis, els sectors més afectats

Si ens fixem en els sectors més afectats, aquests han estat el de l'agricultura i el dels serveis. L'agricultura, sempre amb relació al març de l'any passat, té un 39,1% més d'atur i el dels serveis, que s'ha vist molt afectat per les restriccions anticoronavirus, un 21,2% més. Per darrere trobem el sector de la construcció (+17,7%) i el de la indústria (12,7%). Aquests quatre sectors aglutinen el 73% de l'augment de l'atur a Catalunya.

Pel que fa al tipus d'ocupació sol·licitada per les empreses, les feines del sector primari, agricultura, ramaderia i pesca, són les que han patit un augment més pronunciat de l'atur amb una pujada del 27,2%, seguides de les del sector de la restauració, els treballadors de personal i els venedors (+26,85).

Si ens fixem en la nacionalitat dels aturats, el 77% tenen nacionalitat espanyola i el 23% restant són estrangeres (118.336). Aquesta xifra mostra un augment del 2% en el pes de les persones estrangeres sense feina amb relació al març de l'any passat. Entrant en el detall per país d'origen, el col·lectiu amb més pes en l'atur estranger és el marroquí amb el 32,3% del total: seguit pel romanès, d'on provenen el 9,9% de desocupats i Itàlia, país d'origen de 5,4% dels inscrits a les llistes de l'atur.