La primera mediació sobre l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Nissan al Departament de Treball ha acabat en desacord. La direcció ha proposat als treballadors allargar el període de consultes de l'expedient, que va començar el 30 de juny i té una durada mínima d'un mes, si les negociacions avancen, segons han explicat els sindicats.

El comitè d'empresa, però, ha rebutjat aquesta petició perquè implicaria haver de negociar amb acomiadaments imminents sobre la taula, ja que l'ERO segueix en vigor tot i les peticions dels treballadors. "Estem disposats a parlar, però sempre partint de la base de la viabilitat de l'empresa", ha apuntat Miguel Ruiz, representant d'USOC al comitè d'empresa, a la sortida de la reunió. "Haurien de tenir un gest i retirar l'ERO", ha insistit.

Dificultats en les negociacions

Segons els sindicalistes, l'expedient impedeix qualsevol negociació sobre el futur de les instal·lacions. "Quan passi un mes, l'empresa pot executar qualsevol acomiadament quan vulgui i amb aquesta soga al coll no podem negociar", ha indicat Miguel Ángel Boiza, representant de CCOO al comitè d'empresa.

Nissan va presentar el 30 de juny un expedient per a 2.525 treballadors dels centres de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Si l'automobilística tira endavant l'expedient, els sindicats estudien impugnar-lo. La multinacional també ha rebut altres peticions per retirar l'ERO i el ministeri d'Indústria ha demanat que posposi el tancament de les plantes un any per donar temps a negociar una alternativa que mantingui els llocs de treball, tant directes com indirectes.

mediació nissan

Reunió de mediació entre Nissan i el comité d'empresa als Serveis Territorials de Treball. / ACN

Tot i això, la companyia automobilística ha assegurat en un comunicat que "no pot" atendre la petició dels treballadors de retirar l'expedient, ja que "el marc legal d'aquest procediment és el que garanteix la seguretat jurídica necessària per a totes les parts".

El futur de la mediació

La comitiva empresarial ha estat encapçalada per Frank Torres, vicepresident executiu de Nissan a Rússia i responsable de pilotar el tancament de les plantes catalanes, anunciat el 28 de maig. També hi ha assistit els responsables de recursos humans de la companyia, Gemma Nespral i Gabriel Mohedano.

Per part dels treballadors, s'han assegut a la taula els portaveus del comitè d'empresa, on hi ha representats USOC, CCOO, UGT i CGT. A les portes dels Serveis Territorials de Treball, uns 500 d'empleats s'han concentrat a les portes per protestar contra la marxa de l'empresa, que segons els càlculs dels sindicats, pot posar en risc la feina de més de 20.000 persones indirectament a Catalunya

concentració nissan

Concentració dels treballadors de Nissan durant la primera reunió de mediació. / ACN

El Departament ha tornat a convocar una mediació pel dimarts 14, un dia abans de la mobilització dels treballadors a Madrid. A més, la conselleria també ha proposat trobar-se els dies 21, 23, 28 i 30 de juliol.

Els representants de la plantilla han acceptat assistir a les mediacions convocades per l'administració "per responsabilitat", però han anunciat que no s'asseuran a més reunions convocades per l'automobilística nipona perquè no reconeixen el període de consultes de l'expedient en haver-se iniciat abans que acabi la negociació sobre el tancament al comitè europeu.