El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs baixarà aquest dimarts un 4,2%, fins als 215,83 euros el megawatt hora MWh. Així i tot, aquest serà el preu el més alt per a un dimarts des que hi ha registres a l'Estat espanyol. El preu de la llum continua lluny dels 288,53 euros/MWh que va marcar el passat 7 d'octubre, quan la factura va assolir l'últim rècord històric registrat. Tanmateix, ja són 13 dies seguits en què el preu no baixa de la cota dels 200 euros. Si es comparen els preus amb els de fa un any, la xifra mitjana s'ha multiplicat per sis, amb un augment d'un 527%.

Sis vegades més que fa un any

Malgrat el descens del 4,23% d'aquest dimarts, si se'n compara amb el preu mitjà registrat aquest dilluns respecte al mateix dimarts de la setmana passada, el preu augmenta un 4,19%. A més, si es tenen en compte els 34,43 euros de mitjana que marcava fa un any, el preu de la llum s'ha multiplicat ja per més de sis (un 527%). La franja horària del preu més alt aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan assolirà els 270 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 15.00 hores i les 16.00 hores de la tarda, quan cotitzarà a 181,26 euros/MWh, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE), recollits per Europa Press.

El detonador d'una crisi?

L'alt preu de la llum ja s'està traslladant a altres productes industrials, provocant fins i tot la reducció de l'activitat per part d'algunes companyies, com ja ha passat a la Xina. L'encariment de l'energia també ha afectat productes tan bàsics com el pa, que ha arribat a pujar fins a 10 cèntims la barra. Aquesta conjuntura ha generat una espiral inflacionista que podria portar als principals bancs centrals del món --com la Federal Reserve nord-americana o el Banc Central Europeu-- a revisar el seu calendari per a la pujada dels tipus d'interès i anticipar les pujades, amb l'efecte que això produeix en les empreses i economies domèstiques com l'encariment del deute o de les hipoteques o la rendibilitat més gran dels dipòsits i altres productes d'inversió.

Descens del PIB

El Banc d'Espanya ha avisat aquest dilluns en el Congrés de què una alça mantinguda del 10% en el preu de la factura de la llum al llarg de dos o tres anys pot contreure el PIB entre dues i tres dècimes, segons estimacions internes de l'organisme. Així ho ha manifestat el governador de la institució, Pablo Hernández de Cos, durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos de la Cambra Baixa, amb motiu de la ronda de compareixences per informar dels nous comptes públics per a 2022. En ella, el governador ha assenyalat al repunt de la inflació com "un factor amb capacitat d'afectar de forma adversa" a les perspectives de creixement de l'economia, si bé ha matisat que és aviat per saber quant durarà i en quina magnitud.

 

Foto principal: el preu de la llum baixarà demà, però serà el dimarts més car de la història / Europa Press