Què és millor: comprar o llogar?; l'actualitat indica que ha de tornar l'etern debat. Arran de la pandèmia els preus dels habitatges van baixar i es va propiciar un bon moment per a la compra de pisos. Dos anys més tard, i en un context inflacionari, el BCE ja ha anunciat que tornarà a apujar els tipus d’interès, un moviment que podria propiciar un empitjorament per a les condicions per a la compra d’habitatge. Davant d’aquest panorama sorgeix una pregunta, és moment per tornar a apostar pel lloguer? Per a respondre aquesta pregunta ElNacional.cat ha parlat amb diversos experts dins del sector immobiliari, i tots coincideixen que decidir-se entre apostar per estar de lloguer o fer el pas a demanar una hipoteca i comprar un habitatge depèn, sobretot, de l’estalvi de cadascú més enllà de les condicions ambientals que es donin, tot i que també és cert que apunten que actualment les condicions per a comprar són bones encara que, si sorgeix la possibilitat, s’hauria de fer el pas. 

Un altre fet a tenir en compte a l’hora de tornar a apostar pel lloguer o la compra d’un habitatge és, sense dubte, el preu actual de l’habitatge. Segons l’últim baròmetre de pisos.com, l'habitatge de segona mà a Catalunya el maig d’aquest any va créixer quasi un 3% respecte al 2021, amb un preu de 2.553 euros per metre quadrat. A més, si mirem el mercat de lloguer, el mateix portal també informa que durant el maig a Catalunya el preu mitja es va situar en els 11,79 euros per metre quadrat, la qual cosa va suposar una pujada mensual de l'1,99% si ho mirem respecte a les dades de 2021, el repunt és del 9,42%. Això fa que Catalunya sigui la  tercera autonomia amb el preu més car dels lloguers, només per darrere de Madrid (13,14 €/m²) i les Balears (12,40 €/m²).

En primer lloc, el director d’estudis i portaveu de pisos.com, Ferran Font, considera que avui dia les condicions per a comprar un habitatge encara són prou bones, i que si es pot, i es vol, és un bon moment per comprar, tal com demostren les dades, i és que a Catalunya durant el primer trimestre es van produir 25.000 compres d’habitatges, xifra que marca el bon estat del mercat a Catalunya, que potser se suma al fet que el BCE . Ara bé, Font també recorda que a hores d'ara fer previsions a curt i llarg termini en termes d’habitatge per l’enorme incertesa que hi ha, no només per l’augment de tipus d’interès del Banc Central Europeu del juliol, sinó també per l’evolució de la inflació, que pot modificar i molt el preu final de la compra d’un pis. 

Independentment del context, Font també comenta que els més joves, segurament ho tindran difícil per apostar per a una hipoteca, per culpa de la impossibilitat de generar l’estalvi que demana haver de demanar una hipoteca per culpa de la devaluació dels sous en els últims anys.

Per altra banda, Antoni Bisquert, vicepresident de la comissió d’economia financera del Col·legi d’Economistes de Catalunya, també recorda que si et trobes en el dilema entre demanar una hipoteca o anar a un habitatge de lloguer cal tenir en compte la vinculació amb un banc que suposa per a un client el fet de demanar una hipoteca. Ara bé, també posa sobre la taula un fet clau a l’Estat i és que el parc de lloguer és molt reduït i si ho ajuntem que actualment són bastant cars, podria sortir a compte demanar una hipoteca, de fet, l’economista assegura que si vols comprar en els pròxims mesos, ho has de fer abans que comencin a pujar els tipus d’interès, ja que si t’esperes, et pots trobar que les hipoteques són molt més cares. Ara bé, hem de recordar que, com ja vam explicar fa uns dies, que per demanar-la has de tenir com a mínim un estalvi equivalent al 30% del valor de  l’habitatge que vols comprar.

'Build to rent', la nova tendència

Ara bé, la situació actual sobre el dilema entre llogar o comprar pot tenir un canvi radical perquè en els últims anys està creixent un nou mètode de construcció d’habitatges destinat exclusivament al lloguer que es coneix com a Build to rent, és a dir construir per a llogar. Segons declara a ElNacional.cat el cap de l’oficina de CBRE a Barcelona, Xavier Güell, el parc de lloguer arreu del territori podria créixer de forma important en els pròxims anys gràcies a aquesta mena de promocions immobiliàries.  

Si mirem les dades dels últims anys, en tot el 2019 es van invertir un total de 77 milions en aquest tipus de promocions, entre que si avancem en el temps, aquest any 2022, només en el primer trimestre, ja s’han invertit un total de 639 milions en promocions de Build to rent a Catalunya, és a dir un creixement del 254% en només tres anys. A més, Güell destaca que aquest increment no es va veure aturat per la pandèmia i que cada any s’han anat registrant rècords en aquest tipus de promocions, per tant, és un tipus d’inversió que ha arribat per a quedar-se, tal com ja ha passat en molts altres països europeus.

De fet, segons les previsions de CBRE, el parc de lloguer a l’Estat creixerà un 12% de mitjana en els pròxims anys i Güell assegura que, segons les seves previsions, cada cop serà més complicat comprar habitatges i que, per tant, pot ser que molta gent es conformi i en tornar al mercat del lloguer, tal com passava a l’Estat durant gran part del segle passat.  A tot això, afegeix Güell, cal tenir en compte el canvi de mentalitat de les generacions més joves, que no acostumen a mantenir un lloc de treball durant tota la seva vida laboral, sinó que van canviant i això els pot portar a no passar massa temps en un lloc i això també provoca que no els surti a compte tenir un habitatge en propietat sinó que els és millor viure de lloguer.