El govern espanyol ha presentat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de les startups que té per objectiu consolidar a Espanya com un "hub" d'atracció d'empreses d'aquest tipus a Europa a més d'atreure inversió i talent al país.

Segons ha assegurat la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Nadia Calviño, aquesta llei contempla mesures com la reducció de l'impost de societats al 15%, exempcions fiscals per a les 'stock options" -lliurar accions als empleats com a retribució- i incentius per als nòmades digitals.

Amb aquesta presentació, l'Executiu espanyol el que fa és obrir el procediment d'informació pública en el qual podran aportar-se observacions amb les quals enriquir i conformar el text definitiu que serà tramitat i aprovat. Com a startups, el govern espanyol considera totes aquelles empreses emergents, a aquelles amb base tecnològica o pimes innovadores, amb seu social a Espanya, amb més de la meitat d'empleats al país, amb una antiguitat de fins a 5 anys, prorrogables a set en el cas d'uns certs sectors, no ser cotitzada, no repartir dividends i facturar menys de 5 milions d'euros.

La ministra Calviño també ha explicat durant la roda de premsa que l'avantprojecte de llei contempla un paquet de mesures que atenen les especificitats de les startups, mitjançant beneficis fiscals, instruments de suport a la inversió, i també a l'atracció de talent. Per a això, es vol reduir l'impost de societats als residents del 25 al 15% durant 4 anys màxim, ajornar els deutes tributaris, a més d'exempcions tributàries per a les opcions sobre accions de l'empresa, de manera que s'augmenti la quantia màxima anual de 12.000 euros a 45.000.

A més, també es crearà, segons està previst, un règim tributari favorable per als "nòmades digitals", és a dir, per a aquelles persones en teletreball que estan desplaçades en territori espanyol, amb l'objectiu que es relaxin els requisits per a sotmetre's a l'impost sobre la renda de no residents. En aquest context, es preveu la creació d'un visat específic per a aquesta mena de treballadors.

S'eleva la deducció per inversió

A més, per a fomentar la inversió en startups, s'eleva la base màxima de deducció per inversió en empreses de nova creació de 60.000 a 100.000 euros anuals; mentre que el tipus de deducció passa del 30 al 40%. Quant als no residents, se'ls eliminarà l'obligació d'efectuar pagaments fraccionats de l'impost de societats en l'impost sobre la renda de no residents, i se'ls eliminarà l'obligació del número d'identificació estranger i els bastarà el NIF.

Per últim, també es preveu facilitar la creació d'espais controlats de proves, a més de la col·laboració entre aquest tipus d'empreses emergents i grans i petites empreses, com a centres universitaris.