La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, s'ha reunit aquesta tarda al Departament amb els presidents de les 13 Cambres de Comerç de Catalunya per començar a perfilar la nova llei de Cambres, quelcom que des de la Conselleria ha estat un dels temes pendents a tirar endavant. Segons ha explicat la consellera, el primer esborrany d'aquesta estarà enllestit a finals del 2019, però no arribarà al Parlament fins d'aquí un any, aproximadament, "quan hagi passat tots els tràmits administratius". "No volem una llei feta amb presses", ha destacat Chacón.

La nova normativa pretén "definir el paper de les Cambres de Comerç, el seu finançament i les seves funcions", que en cada cas hauran d'estar adaptades "segons les necessitats de cada territori", ha apuntat Chacón. Es tractaria de tirar endavant una normativa que ha estat aturada des del 2017, quan es va abandonar l'avantprojecte que va impulsar el conseller Jordi Baiget.

De la reunió no n'han sortit línies mestres clares sobre com serà aquesta regulació i tant govern com corporacions han promès tractar el projecte com "un full en blanc" i aconseguir una llei "de consens". En paraules del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, "ara comptem amb 2 o 3 mesos per anar aportant propostes i definir una línia conjunta amb totes les cambres". 

El finançament, tema (encara) candent

El finançament de les Cambres és un tema de debat des que es van fer les eleccions camerals el passat mes de maig. El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha proposat instaurar una quota cameral voluntària entre els empresaris i autònoms associats per finançar-se.

"De moment hauria de ser voluntària perquè les competències de legislar el finançament de les Cambres és del govern espanyol", i en tot cas, segons Canadell, "més endavant s'hauria de parlar amb el Gobierno per decidir si es fa obligatori". La quota obligatòria va ser vigent a tot l'Estat fins el 2010, quan el govern de Zapatero va decidir canviar la llei cameral eliminant l'obliguetorietat de les quotes. 

Amb tot, Canadell ha celebrat la "bona predisposició" de la Conselleria d'Empresa per a desenvolupar aquesta nova llei, en què ha recalcat que les diferents corporacions s'hauran de sentir involucrades.