Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia a la Generalitat entre el 2010 i el 2016, ha lamentat que les finances de Catalunya segueixin intervinguda, i ha assegurat avui la "necessitat" de la Generalitat de disposar d'unes finances més grans i disposar-ne "amb autonomia, autogovern i sense intervencions innecessàries", fent crítica de l'aplicació del 155 i la intervenció de l'Estat durant els darrers mesos.   

Aquestes declaracions les ha fetes en el marc del tercer Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya del Col·legi d'Economistes de Catalunya, que avui ha celebrat la sessió final. Un congrés que ha anat marcat també per la situació política, i que com ha recordat el degà del Col·legi, Joan B. Casas, el Congrés s'acaba avui, justament el dia de la presa de possessió de Quim Torra com a 131è president de la Generalitat i que, anecdòticament, va fer la primera jornada el dia 27 d'octubre, dia en què va quedar destituït el govern de la Generalitat.  

"Hi ha marge de maniobra" tot i el 155

Segons Mas-Colell, amb l'aixecament del 155 "es veurà un canvi important", ja que hi haurà una cara davant de tots els departaments, que tindran possibilitats de negociació permanent. "Jo espero que la màquina s'engegui amb conductors d'aquí. Ara bé, entre les seves feines hi haurà una part que no hi hauria de ser, i aquesta part és la de contacte permanent amb homòlegs de Madrid". "És una feina afegida que ens l'hauríem d'estalviar, però a la qual estic acostumat i es pot fer", ha reflexionat. 

Preguntat per fins a quin punt es nota la diferència de la intervenció actual amb la situació de no-intervenció d'anys enrere, l'ex-conseller és clar: "Jo recordo que quan estava al govern se'ns deia tot el dia que ja estàvem intervinguts -el 2015, quan Cristóbal Montoro demanava passar comptes mensualment del que es feia des de la Generalitat-, i tampoc ho discutíem. Això ha estat una cosa progressiva, el tipus d'intervenció des de setembre de l'any passat va ser superior a la que teníem en el nostre període. Ara amb el 155 encara ha estat amb més freqüència". 

Caldrà seguir insistint i lluitant per tornar a la situació del setembre de l'any passat -quan no hi havia 155-, però és un continu. Tot i això, una vegada esvaït el 155 i amb un govern format, "hi ha marge de maniobra". 

Les mancances del finançament autonòmic

Segons Mas-Colell, el govern català té dues grans responsabilitats en front l'economia: el foment, és a dir, "ajudar el creixement i la producció"; i l'altre és l'estat del benestar. "Les dues són importants i demanen de recursos".

En aquest sentit, doncs, Mas-Colell ha assegurat que "convé que el govern de la Generalitat disposi d'unes finances quantitativament més grans, i com es gasten aquests diners depèn fonamentalment del pressupost de Catalunya. També convindria "que això es fes amb autonomia, autogovern i sense intervencions innecessàries". 

Segons el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, "el pensament general dels economistes diu que tota economia, per tal que les seves potencialitats es despleguin, necessita un impuls i una inclinació amb un sector públic financerament potent". Davant aquest punt de vista, insisteix, "la situació actual del 155 és absolutament anòmala".