Repsol celebra aquest divendres la junta general d'accionistes, en la qual se sotmetrà a votació la reelecció, per a un últim mandat, d'Antonio Brufau com a president de la companyia, allargant el càrrec fins el 2023.

Brufau, conseller de Repsol des de 1996 i que ocupa la seva presidència des de 2004, tot i que el 2015 va traspassar totes les funcions executives a Josu Jon Imaz, el conseller delegat de la petroliera, va anticipar el mes de març passat al consell d'administració la seva intenció que aquesta sigui la seva última reelecció.

El directiu de Mollerusa té 71 anys i, per tant, en serà president fins els 75 anys.

Juntament amb Brufau també se sotmetrà al vistiplau de la reelecció, per quatre anys, com a consellers del mateix conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz, així com de José Maunuel Loureda, John Robinson West i Henri Philippe Reichstul.

Pràctiques per avançar en el bon govern

Repsol presentarà una millora de pràctiques de Bon Govern, com la separació i transparència de funcions entre president i conseller delegat, la presència de dones en el consell d'administració per sobre del 30%, la presència de consellers independents més important, el nomenament d'un conseller independent coordinador o la reducció del nombre de membres del seu òrgan rector.

Així, es proposarà els nomenaments com a conselleres externes independents d'Aránzazu Estefanía Larrañaga, des de 2000 fins al gener de 2019 sòcia directora del Despatx Uría Menénez Abogados i actualment secretària del consell d'administració de Bilbao Exhibition Centre, i de María Teresa García-Milà Lloveras, directora del Barcelona Graduate School of Economics i professora del Departament d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Un terç de dones en el consell

Amb aquests nomenaments, el consell d'administració de Repsol superarà la recomanació del Codi de Bon Govern per a les Societats Cotitzades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de comptar amb almenys un 30% de conselleres el 2020. L'òrgan rector de la companyia serà de 15 membres, dels quals cinc seran dones.

Amb aquests canvis en el consell d'administració, la companyia també sotmetrà als seus accionistes l'aprovació dels comptes anuals consolidats i l'informe de gestió consolidat corresponents a 2018, exercici en el qual la petroliera va registrar els millors resultats dels últims vuit anys, amb un benefici net de 2.341 milions d'euros.

El consell de Repsol també proposarà als seus accionistes de mantenir el programa de 'scrip dividend' com a fórmula de retribució a l'accionista, permetent-li decidir si prefereix rebre part o la totalitat de la seva retribució en efectiu o en accions alliberades de la companyia.

En aquest sentit, se sotmetran a l'aprovació dels accionistes dues ampliacions de capital alliberades necessàries per continuar amb el programa 'Repsol Dividend Flexible'.