L'exconseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha guanyat les primeres eleccions a la presidència del Cercle d'Economia per davant de la presidenta de la fundació Tanja, Rosa Cañadas, amb un total de 634 vots a favor, que representen el 70,8% del suport dels socis del cercle. Per la seva part, Cañadas ha obtingut un total de 243 vots, que representen el 27,2% dels vots total. A més, la participació dels socis del Cercle, que era el primer cop que votaven en més de 60 anys, ha estat del 76,1%, és a dir 895 vots en total. Abans d'anunciar el resultat, el president de la mesa electoral i president de Saba, Salvador Alemany, ha comentat que el procés electoral ha estat molt net i que s'ha aconseguit que no es divideixi l'entitat.

 

Just després de ser nomenat president per als pròxims tres anys, fins al 2025, Guardiola ha assegurat que per a ell és un honor ser el nou president del Cercle i que intentarà preservar i engrandir el llegat de la institució. A més, ha afegit que vol estar a l'altura de les expectatives que s'ha col·locat sobre ell després del procés electoral. En aquesta línia, Guardiola ha assegurat que el Cercle té un rol important dins de la societat catalana i que, ha opinat, aquesta es troba en un moment de redreçament, vol que el Cercle tingui la capacitat per tractar els temes fonamentals i contribuir a aquest redreçament. Pel que fa a l'altra candidatura, Guardiola ha assegurat que vol parlar amb Cañadas per tal de "per captar sensibilitats" i representar millor al conjunt de socis a la junta.

Jaume Guardiola Javier Faus Cercle Economia   ACN
Javier Faus ha fet el traspàs de poders a Jaume Guardiola després de guanyar les eleccions - ACN

Just abans de la intervenció Guardiola, ha intervingut el president sortint, Javier Faus, que, en primer lloc, ha felicitat el guanyador i ha agraït la participació de Rosa Cañadas i la feina de tots els que han fet que el procés electoral hagi estat possible. A més, també ha volgut donar ànims al nou president de cara als pròxims tres anys, recordant-li que l'ampliació de l'aeroport del Prat és "el gran projecte pendent de la ciutat de Barcelona". Per últim, ha donat  les gràcies a la seva junta que "ha tingut un gran coratge" durant el mandat, des del trasllat de les jornades a Barcelona fins a les notes d'opinió dels indults o la de la sentència de l'Estatut.

Què proposa Guardiola?

Durant tota la campanya, i la precampanya, Guardiola  ha apostat per una visió més semblant a la junta sortint, de la qual formava part, centrada a augmentar la participació dels socis de l'entitat, mantenir el debat sobre “l’encaix territorial” de Catalunya i l’estat espanyol, i una aposta perquè Barcelona tregui rèdit de la transformació que viu l’economia a escala mundial. Sobre l'etiqueta de candidat "continuista" que se li ha posat, Guardiola no n'ha renegat en cap moment, assegurant que és continuista de tots els expresidents, perquè el Cercle és un llegat, i el "conjunt de la seva gestió s’ha de considerar clarament positiu". Pel que fa al debat territorial, l'exconseller delegat del Sabadell ha assegurat que ell no és independentista i que si surt guanyador, no s'entrevistarà amb Carles Puigdemont a Waterloo; però que aposta per tenir un debat seriós i madur que ha d'acabar amb una mena de consulta. A més, amb un to que recorda el catalanisme més clàssic, Guardiola ha interpel·lat en diverses ocasions el govern espanyol demanant que les polítiques públiques es facin tenint en compte tots els punts de vista que hi ha dins de l'Estat i no tant el punt de vista cèntric i radial de Madrid, i reclamant un nou model de finançament de l'Estat.

Pel que fa a les jornades anuals del Cercle, un tema que també ha sortit recurrentment durant la campanya, Guardiola aposta per mantenir-les a Barcelona, ja que celebrar-les a la capital catalana enlloc de Sitges, tal com es feia abans de la pandèmia va ser "un pas natural" i que la ciutat dona més projecció a l'esdeveniment. Per contra, Cañadas, defensava celebrar dues jornades anuals, unes a Sitges i les altres a Barcelona.