Iqoxe ha presentat una demanda contra la Generalitat de Catalunya en constatar que l'Administració va incórrer en una "evident desviació de poder en imposar diversos expedients sancionadors l'abril de 2023", tres anys després de l'accident de la planta de La Canonja (Tarragona), "sabent que aquests fets es trobaven en curs en una causa penal i comptant ja amb la suspensió del procediment sancionador després de la seva incoació".

A més, aprecien que ho va fer sense haver donat resposta a les al·legacions que va formular l'empresa davant de les esmentades sancions, que contenien una "àmplia" argumentació jurídica i tècnica "rebatent-ne una per una" les imputacions del procediment sancionador.

En l'escrit de la demanda, cursat davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), es recull la cronologia des que s'anuncien les multes, es presenten al·legacions sense resposta, se suspèn l'expedient sancionador i fins que Iqoxe presenta un recurs d'alçada el 21 de juliol de 2023, que tampoc no obté resposta, amb cap altre posterior recurs al contenciós-administratiu, segons exposa.

"L'Administració de forma intencionada i extemporània va obrir expedient sancionador tres anys després d'esdevinguts els fets, proclamant greus incompliments, amb tota la intenció ex davant de de suspendre'l a continuació sense instrucció contradictòria, impedint així a Iqoxe qualsevol defensa de dret, amb el subterfugi de la prejudicialitat penal que coneixia perfectament per endavant", consta en el recurs consultat.

La Generalitat va comunicar el 26 d'abril de 2023 a Iqoxe un expedient sancionador per la presumpta comissió de quatre infraccions, tipificades de molt greus, relacionats amb la seguretat industrial per valor total de 2,1 milions d'euros.

Des de la companyia indiquen que que, no obstant això, quan va ocórrer l'accident en la planta de La Canonja, la pròpia Generalitat, a través de representants de la Conselleria d'Empresa, va manifestar que no constaven sancions a la companyia i, el juliol de 2021, va presentar un altre informe on afirmava que la petroquímica va disposar en tot moment dels documents en matèria de seguretat industrial necessaris, havent-se rebut el vistiplau per a cada un d'ells per part de l'Administració competent. El novembre de 2020 van comparèixer en el Parlament funcionaris de la Generalitat on van confirmar que la indústria ho tenia tot en regla, afegeix l'empresa.

Per aquesta raó, la defensa, liderada pel lletrat Emilio Zegrí, ha presentat aquesta demanda sol·licitant primer l'arxivament de l'expedient sancionador, motivat per la desviació de poder i la indefensió que considera ha suposat per a Iqoxe, i subsidiàriament, que es declari nul l'acord de juny de 2023 pel qual la Generalitat suspenia l'expedient sancionador perquè així es puguin tenir en compte totes les al·legacions en aquell moment.

"És difícilment evitable arribar a la conclusió que la incoació de l'expedient sancionador es va acordar comptant amb la seva posterior suspensió, amb un ànim de cobertura jurídica, mediàtica i política; això contravé l'interès públic a la satisfacció del qual hauria de respondre la potestat sancionadora", resa la demanda.

Així mateix, la companyia ha volgut deixar clar que Iqoxe no va sol·licitar suspendre l'expedient en el moment que va presentar al·legacions sobre això, com va dir la Generalitat: "La suspensió s'ha resolt únicament per voluntat i en interès de l'Administració demandada; interès que qualifiquem d'espuri".

Mitjançant aquesta demanda, Iqoxe i els directius acusats interpel·len a poder defensar-se, ja que indiquen que la sanció va ser filtrada sense que la companyia pogués explicar-se, afectant l'esmentada empresa en un ordre reputacional i el que consideren més greu, al fòrum penal.

"S'ha prefigurat un judici de culpabilitat i s'ha yugulado qualsevol debat; ens han deixat muts sota el subterfugi inconseqüent de la prejudicialitat penal més que coneguda per endavant", afegeixen des del bufet.