La inversió estrangera no només s'ha quedat a Catalunya sinó que ha augmentat un 57,8% el 2015 fins a assolir els 4.783 milions d'euros, cosa que representa un 22% del total d'Espanya, segons el Registre d'Inversions Exteriors del ministeri d'Economia i Competitivitat.

D'aquesta manera, Catalunya s'ha posicionat com la segona regió amb més inversió estrangera, únicament superada per Madrid, que ha registrat un total de 10.093 milions, equivalent a un 46,5% del total. Ara bé, la comunitat madrilenya ha patit una baixada significativa del 1,2% respecte el 2014.

En el conjunt d'Espanya, la inversió bruta s'ha incrementat un 9,6% fins assolir els 22.695 milions el 2015 mentre que, descomptant les Entitats de Tinència de Valors Estrangers (Etve), la inversió estrangera productiva ha sumat 21.724 milions, un 11% més i la millor dada des del 2000.

(Des)inversió i procés

La inversió estrangera està molt vinculada, segons el ministeri, a un "alt grau de concentració derivat de l'efecte seu" i això implica que Madrid i Catalunya, que aglutinen una gran majoria de les seus socials, concentren també un percentatge molt elevat de la inversió. 

Una altra xifra rellevant és que Catalunya ha duplicat les desinversions, passant de 302 milions el 2014 fins als 603 milions d'aquest any i això, segons el secretari d'Estat d'Economia, Jaime García-Legaz, és una "dada molt positiva" que alegra el Govern Espanyol, sempre i quan "algú tingui la temptació" de veure en l'increment de les desinversions un efecte del procés independentista. 

Seguidament, García-Legaz ha afegit que el creixement de Catalunya és "una dada de confiança que mostra la nul·la credibilitat que té el procés independentista pels estrangers", ja que considera que no hi invertirien si pensessin que el procés té la més mínima possibilitat.

La regió més atractiva

Per la seva part, el secretari d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Joan Aregio ha valorat positivament el creixement de la inversió ja que considera que mereix "tota la confiança" de cara a l'exterior.

En especial, ha destacat que les xifres mostren "l'economia i el talent" que les empreses internacionals atorguen a Catalunya, consolidant-la així com la regió més atractiva del sur d'Europa per invertir el 2016. Aregio ha especificat que la inversió estrangera en indústria ha incrementat un 51% i representa el 27% del total a Catalunya i quasi el 23% de la quantitat total invertida en el sector dins el conjunt d'Espanya. 

La xifra és especialment positiva pels llocs de treball que genera i pel compliment de l'objectiu europeu consistent en què el PIB industrial sigui equivalent al 20% del total el 2020. Per regions, Holanda encapçala l'aportació amb un 20,8% del total, seguida per França amb un 15,8%, Luxemburg amb un 14,1%, Alemanya amb un 10,6%, el Regne Unit amb un 5,7% i Mèxic amb un 4,9%. 

Fotografia de Metropolico/CC